Srijeda, 22. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Njemačka vlada zabranila Erdoganu obraćanje u Hamburgu

Preuzmite sliku

Njemačka vlada zabranila je turskom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu obraćanje turskim građanima u Hamburgu na rubu summita G20 u Hamburgu krajem sljedeće sedmice.

,,Ovim Turskoj dajemo do znanja da jedan ovakav nastup u Njemačkoj nije moguć”, rekao je njemački ministar vanjskih poslova i vicekancelar Sigmar Gabriel tokom posjete Moskvi.

Gabriel je objasnio kako ova zabrana ne predstavlja kršenje demokratskih načela nego „procjenu vanjskopolitičkih interesa Njemačke“.

,,On je istodobno naveo i sigurnosne razloge otkazivanja dozvole za održavanje skupa. Mi usred održavanja summita G20 nemamo policijskih kapaciteta koji bi garantovali za sigurnost jednog ovakvog skupa”, rekao je Gabriel. Nepostojanje kapaciteta tokom summita G20 krajem sljedeće sedmice potvrdio je i sindikat policije.

Glasnogovornik njemačke vlade Steffen Seibert saopćio je kako njemačka kancelarka Angela Merkel „u potpunosti saglasna“ s Gabrielovim saopćenjem.

Turska vlada je Gabrielovo uskraćenje dozvole opisala kao „neprihvatljivo“ i optužilo njemačku vladu da upotrebljava „dvostruke standarde“ ne navodeći konkretno na što se to odnosi. Gabriel je istodobno najavio kako bi Njemačka ubuduće morala uvesti zakon koji stranim državnicima zabranjuje nastupe tri mjeseca uoči parlamentarnih izbora.

Turska zajednica u Njemačkoj osudila je planirani nastup Erdogana u Hamburgu i poručila kako se budućnost Turaka u Njemačkoj odlučuje u Njemačkoj a ne u Turskoj. Međutim turski državljani koji žive u Njemačkoj su na referendumu o ustavnim promjenama u aprilu velikom većinom podržali smjernice predsjednika Erdogana.

Odnosi Berlina i Ankare su se pogoršali nakon što je Njemačka zabranila nastupe nekoliko turskih političara u Njemačkoj uoči održavanja tog referenduma. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje