Nedjelja, 25. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Njemačkim kompanijama nedostaje oko 270.000 kvalifikovanih radnika

Preuzmite sliku

Usporavanjem imigracije iz EU, njemačka vlada strahuje da će kompanije i dalje imati velik nedostatak kvalifikovanih radnika.

Njemačka povjerenica za integraciju, Annette Widmann-Mauz, upozorila je da je njemačka ekonomija suočeno s “očajničkom” potragom za kvalifikovanom radnom snagom.

U intervjuu za RND (RedaktionsNetzwerk Deutschland), političari Kršćansko-demokratske unije (CDU) otkrili su da njemačkim kompanijama već nedostaje oko 270.000 kvalificiranih muškaraca i žena.

Prema izjavi Widmann-Mauz, to je dijelom posljedica pada kvalificirane imigracije u EU, koja uključuje obrtnike, inženjere, medicinske sestre, njegovatelje, kuhare…

“Broj dodatnih kvalificiranih radnika i radnika iz EU-a u Njemačkoj smanjio se prošle godine za oko 25 posto”, rekla je.

Širok spektar njemačkih industrija – uključujući građevinarstvo, prehranu i njegu – posljednjih se godina u velikoj mjeri oslanja na imigrantsku radnu snagu iz cijele EU.

Ovoj radnoj snazi može se pripisati godišnji rast njemačkog gospodarstva od 0,2 posto tijekom posljednjih godina, objasnila je Widmann-Mauz, piše Fenix-magazin.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,