Ponedjeljak, 2. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Njemački zvaničnici: Bili smo dobro pripremljeni, upozoravali smo na poplave

Preuzmite sliku

Njemački zvaničnici tvrde da su bili spremni za poplave i prirodne nepogode u zemlji u kojima je poginulo najmanje 180 ljudi, ali priznaju da će morati naučiti lekcije iz katastrofe, prenosi Anadolu Agency (AA).

Napori da se pronađe još žrtava i raščisti nered koji su za sobom ostavile poplave u zapadnoj Njemačkoj, istočnoj Belgiji i Holandiji nastavljeni su u ponedjeljak dok se poplavne vode povlače.

Službe su prognozirale pljuskove koji su sredinom prošle sedmice doveli do toga da su obično male rijeke nabujale velikom brzinom, ali čini se da upozorenja o potencijalno katastrofalnoj šteti nisu pronašla put do mnogih ljudi u zemlji.

Šef njemačke agencije za civilnu zaštitu Armin Schuster rekao je da je meteorološka služba zemlje “relativno dobro prognozirala” nevrijeme i da je država bila dobro pripremljena za poplave na glavnim rijekama.

“Često nije moguće pola sata prije reći koje će mjesto biti pogođeno i kojom količinom”, izjavio je Schuster, dodavši da je njegova agencija poslala 150 upozorenja putem aplikacija i medija.

Rekao je da još ne može reći gdje su se oglašavale sirene, a gdje nisu te da će to dodatno istražiti.

Zvaničnici u najteže pogođenoj njemačkoj pokrajini Falačko Porajnje, izjavili su da su bili dobro pripremljeni za poplave i da su lokalne vlasti upozorene i djelovale su.

Međutim, državni ministar unutrašnjih poslova Roger Lewentz rekao je u nedjelju nakon posjete teško pogođenom selu Schuld s kancelarkom Angelom Merkel da je bilo problema s tehničkom infrastrukturom, koja je uništena u jednom potezu.

“Lokalne vlasti su pokušale reagovati veoma brzo. Ali ovo je bila eksplozija vode u sekundi. Možete biti najbolje pripremljeni i upozoravati na situacije, ali kada vam je sredstvo za upozorenje uništeno i odneseno, to je veoma teška situacija”, izjavio je Lewentz.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje