Nedjelja, 27. Novembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Njemački zastupnici odriču se povišice zbog epidemije

Preuzmite sliku

Plaća im trenutno iznosi 10.080 eura, a u junu je trebala porasti na 10.345 eura.

Zastupnici u njemačkom parlamentu ove će se godine zbog krize uzrokovane pandemijom bolesti COVID-19 odreći redovne povišice plaća, javljaju njemački mediji u ponedjeljak, prenosi Hina.

Plaća im trenutno iznosi 10.080 eura, a u junu je trebala porasti na 10.345 eura. Uz to dobijaju 4.400 eura za ostale troškove.

“Smatramo da bi povišica plaće zastupnicima tokom najveće krize koja je pogodila Njemačku u posljednjih nekoliko godina bilo problematično”, rekao je jedan od čelnika demokršćanskog zastupničkog kluba Michael Grosse-Broemer.

I druge parlamentarne stranke signalizirale su spremnost da se odreknu povišice.

Logičan potez

“Socijaldemokrati teže odricanju od povišice plaća, a vjerujem da će se s predstavnicima ostalih parlamentarnih stranaka uskoro postići dogovor o tom pitanju”, rekao je predsjednik zastupničkog kluba Socijaldemokratske stranke Rolf Muetzenich.

Predstavnik Liberalno-demokratske stranke Marco Buschmann nazvao je taj potez logičnim.

“U vrijeme kada kompanije u cijeloj zemlji bilježe veliki pad prometa i kada se uvode mjere poput skraćenog rada sve drugo osim odricanja od povišice plaća bilo bi čudna odluka”, rekao je Buschmann.

Zastupnik Alternative za Njemačku Stephan Brandner zalaže se i za ukidanje pravila po kojem se plaće zastupnicima automatski prilagođavaju plaćama saveznih sudija. (Agencije | AJB)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje