Ponedjeljak, 2. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Njemački ugostitelji u problemu: Nedostaje nam radnika – najviše kuhara, sezonaca iz inostrastva, studenata…

Preuzmite sliku

Udruženje njemačkih ugostitelja požalilo se u ponedjeljak na manjak osoblja nakon ukidanja pandemijskih mjera i ponovnog otvaranja hotela i restorana, a savezni zavod za zapošljavanje iznio podatak da u ugostiteljskoj branši radi 14 posto manje ljudi nego prije pandemije.

“Brojni hoteli i restorani se žale da im nedostaje osoblja”, rekla je Ingrid Hartges, direktorica Dehoge, krovnog udruženja njemačkih hotelijera i ugostitelja.

Najviše nedostaju kuhari, sezonski radnici iz inozemstva i studenti.

Hartges je objasnila kako je velik broj pomoćnog osoblja, posebno studenata, tokom zatvaranja zbog pandemije pronašao novi posao.

“Oni koji su nekad radili kao konobari prešli su naprimjer u logističku branšu koja je doživjela procvat tokom pandemije”, rekla je Hartges u razgovoru za medijsku grupu Redakcijska mreža Njemačke.

Dodala je kako su brojni sezonski radnici iz inozemstva koji su radili u njemačkim restoranima i hotelima radije otišli u Austriju i Švicarsku gdje su hoteli i restorani otvoreni prije nego u Njemačkoj. To se, kako je rekla, odnosi i na njemačke sezonske radnike.

“Branši i zaposlenima je potrebna perspektiva”, rekla je Hartges i zatražila i porezno rasterećenje vlasnika hotela i restorana što bi povećalo plaće i privuklo dovoljno radnika.

Kvalificirani kuhar u Baden-Wuerttembergu, jednoj od bogatijih saveznih država, prosječno mjesečno zarađuje oko 2.200 eura bruto, objavio je online servis jobs-regional.de, prenose Agencije.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje