Ponedjeljak, 23. Maja 2022.
Tuzlanski.ba logo

Njemački podstanari u strahu zbog većih cijena energenata: “Potrebna je pomoć države”

Preuzmite sliku

Nagli porast cijena energije izvor je rasprave između stanara i stanodavaca u Njemačkoj. Kako bi mogli plaćati račune za plin i grijanje, mnogi stanari već zagovaraju veće mjesečne akontacije u tekućoj obračunskoj godini, navode iz Njemačkog udruženja stanara.

Udruženje vlasnika nekretnina “Haus und Grund” ističe kako visoki troškovi režija zabrinjavaju iznajmljivače.

– I u našim udrugama sve je više upita o poskupljenju energenata. Na primjer o pitanju kada se mogu provesti avansna plaćanja. Nejasno je u kojoj mjeri su već ugovorene veće akontacije, objasnila je glasnogovornica udruge stanara Jutta Hartmann.

Hartmann je naglasila kako stanari nemaju pravo zahtijevati veće akontacije tokom godine, piše Fenix magazin.

– Iznajmljivač ima pravo samo na plaćanje predujma povećanih sporednih troškova nakon naplate. Svako ko može,  trebao bi staviti novac na stranu kako bi onda mogao i platiti. Za sve ostale potrebna nam je državna podrška za vrijeme trajanja energetske krize. Trebalo bi osigurati da nikome ko ne može platiti račune zbog naglog povećanja troškova ne bude ugroženo stanovanje. Iznajmljenim kućanstvima treba dati najmanje šest mjeseci da podmire svoje dugove, rekla je Hartmann.

No, iznajmljivači ne žele biti odgovorni za troškove potrošnje stanara.

– S naše tačke gledišta, ne bi trebao postojati moratorij na otkazivanje najma stana. No, prije svega, najmoprimci i iznajmljivači trebaju razgovarati kako bi pronašli rješenje, posebice o većim akontacijama, rekao je generalni direktor udruženja Alexander Wiech.

Prvi “lockdown” zbog pandemije koronavirusa pokazao je kako su rješenja moguća između obje strane bez državne intervencije. Tada je sve više ljudi bilo nezaposleno, a stotine hiljada prešlo je na skraćeno radno vrijeme. Prema riječima stanodavca, najamnine su se i dalje pouzdano plaćale.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,