Utorak, 28. Juna 2022.
Tuzlanski.ba logo

Njemački parlament odobrio povećanje minimalne satnice na 12 eura

Preuzmite sliku

Njemački parlament odobrio je u petak povećanje minimalne satnice na 12 eura, ispunivši ključno obećanje u kampanji koje je kancelar Olaf Scholz dao uoči prošlogodišnjih izbora, prenosi Anadolu Agency (AA).

Povećanje od skoro 15 posto stupiće na snagu 1. oktobra. Vlada kaže da oko 6,2 miliona ljudi u Njemačkoj trenutno radi za manje od 12 eura po satu.

Pravilo minimalne plate u Njemačkoj stupilo je na snagu 2015. godine, na insistiranje Scholzovih socijaldemokrata lijevog centra, koji su u to vrijeme bili partneri u vladi konzervativne kancelarke Angele Merkel.

Minimalna plata je prvobitno bila 8,5 eura po satu. Komisija koja nadgleda takva povećanja plata, a uključuje predstavnike sindikata i poslodavaca, kasnije je odobrila povećanje na sadašnjih 9,82 eura po satu. Minimallna satnica će biti povećana na 10,45 eura 1. jula, a tri mjeseca kasnije će dostići minimum od 12 eura.

Scholz se dugo zalagao za povećanje minimalne satnice na 12 eura i to je učinio ključnim elementom svoje kampanje prošlog septembra.

Povećanje plata dolazi u jeku porasta inflacije koji je uslijedio nakon ruske invazije na Ukrajinu. Godišnja stopa inflacije u Njemačkoj dostigla je 7,9 posto u maju, najviše od zime 1973/1974. godine.

Scholz je u srijedu rekao da se želi pridružiti poslodavcima i radničkim sindikatima u “zajedničkoj akciji” kako bi se pronašli načini za ublažavanje efekata rasta cijena i spriječila inflacija u najvećoj evropskoj ekonomiji.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje