Subota, 1. Aprila 2023.
Tuzlanski.ba logo

Njemački neonacisti danas u Berlinu povodom smrti desne ruke Adolfa Hitlera

Preuzmite sliku

Njemačka policija odobrila je ekstremnim desničarima da danas u Berlinu održe skup povodom 30 godina od smrti Rudolfa Hesa, desne ruke Adolfa Hitlera i zamjenika šefa Nacionalsocijalističke partije.

Hes je bio zamjenik šefa nacističke partije sve dok nije zarobljen 1941. godine. Berlinska policija poručila je organizatorima da mogu da marširaju, ali da ne smiju da veličaju Hesa, koji je umro u zatvoru Špandau prije 30 godina.

Neonacistima je dozvoljeno da nose transparente, ali samo po jedan na 50 učesnika, a vojna muzika je strogo zabranjena.

“Sve što je zastrašujuće je zabranjeno”, rekao je Sven Rihvin, advokat iz Berlina.

To znači da palice, kacige i štitovi, koje su nosili neonacisti na protestima u Šarlotvilu prošlog vikenda, neće biti dozvoljene u Njemačkoj. Policija će odmah reagovati ako čuje otvorene antisemitske slogane ili povike, iako će napori biti usmjereni da se privode pojedinci, a ne da se prekida cijeli skup.

Očekuje se da će se ispred nekadašnjeg zatvora u mjestu Špandau, u zapadnom Berlinu, okupiti oko 1.000 kontra demonstranata. Hes je iz sada još neutvrđenih razloga otputovao u Škotsku u maju 1941. godine, navodno da pregovara o miru sa Engleskom. Odmah je uhapšen i prebačen u zatvor.

Objesio se u zatvorskoj ćeliji 17. avgusta 1987. godine kada je imao 93 godine. Same okolnosti smrti i danas su tajna, a prema nekim teorijama ubili su ga Englezi.

Zatvor je nakon smrti Hesa odmah demoliran zbog bojazni da će postati svetilište nacista i na tom mjestu je izgrađen šoping centar. Ipak i pored svih tih napora Hes je danas i dalje predmet obožavanja. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,