Nedjelja, 25. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Njemački filozof odbio primiti nagradu Ujedinjenih Arapskih Emirata

Preuzmite sliku

Njemački filozof Jurgen Habermas odbio je primiti književnu nagradu Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) zbog zabrinutosti za ljudska prava u državama Zaljeva, javlja Anadolu Agency (AA).

Prvobitno je Habermas prihvatio književnu nagradu “Sheikh Zayed“, jednu od najprestižnijih i najbolje financiranih nagrada arapskog svijeta, ali je nakon reakcija njemačkih medija jučer promijenio tu odluku.

“Najavio sam da ću prihvatiti ovogodišnju nagradu Sheikh Zayed. Bila je to pogrešna odluka koju ovime ispravljam. Nisam bio dovoljno upoznat o vrlo uskoj povezanosti institucije koja dodjeljuje ove nagrade u Abu Dabiju sa postojećim tamošnjim političkim sistemom”, naveo je Habermas u izjavi za portal “Spiegel Online“

Habermas je bio laureat nagrade za ‘Kulturnu ličnost godine’ za 2021. godinu. Riječ je o 225.000 eura vrijednoj nagradi koju je trebao primiti 23. maja.

Nakon njegove odluke o odbijanju, iz UAE-a su danas reagirali saopćenjem u kojem izražavaju žaljenje, ali i poštuju stav njemačkog filozofa.

“Nagrada utjelovljuje vrijednosti tolerancije, znanja i kreativnosti dok istovremeno gradi mostove između kultura i nastavit će ispunjavati tu misiju“, navodi se u saopćenju iz Abu Dabija.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje