Četvrtak, 29. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Njemački diskonteri drastično povećali cijene: Poskupjelo je više od 1.200 proizvoda

Preuzmite sliku

Inflacija je stigla i do dosad jeftinih diskonta u Njemačkoj. Podaci pokazuju da su Aldi i Lidl do sada u 2022. godini povećali otprilike polovinu svojih cijena.

Ako ste prije mogli uštedjeti kada ste umjesto u supermarket odlazili u diskont, sada možete i u njima vidjeti skuplje cijene. Aldi i Lidl također su pogođeni inflacijom.

Poskupjelo je više od 1.200 proizvoda

Do sada su diskonteri zapravo imali princip dugotrajnog održavanja stabilnih cijena – toga se sada ne mogu držati ni Aldi, ni njegov konkurent Lidl.

Prema njemačkim medijima oko 1.350 artikala je poskupjelo samo u Aldi Südu u prvoj polovini 2022. godini. U Lidlu je slična situacija: kod njih je poskupjelo 1216 artikala.

Turbulencije na tržištu sirovina i energije dovode do toga da se cijene moraju uvijek iznova prilagođavati u kratkom roku, čak i u diskontima. Neki artikli su poskupjeli više puta, piše Fenix magazin.

Nekim proizvodima cijena je povećana četiri puta

Prema pisanju medija, Aldi Süd je već dva puta povećao cijene za 400 proizvoda u prvoj polovini 2022. Nekim je proizvodima cijena čak četiri puta veća. Međutim, veličina poskupljenja uvelike varira ovisno o proizvodu.

Povrh svega, povećava se jaz između proizvoda poznatih robnih marki i proizvoda vlastite robne marke: Poznati riblji štapići koštaju 4,19 eura, dok sličan proizvod Aldijeve robne marke košta samo 2,19 eura.

I potrošači se prilagođavaju novim cijenama. Na policama sve češće ostaju skupi brendirani proizvodi, a sve se rjeđe kupuje i organska roba.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje