Utorak, 26. Maja 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Njemačke željeznice u narednih 5 godina trebat će 100 hiljada novih radnika, plata mašinovođe i do 50 hiljada eura

Uprkos tome što se sve češće pominje usporavanje privrede prve sile EU, Njemačke željeznice očajnički traže osoblje.

Prema trenutnim procenama, ta kompanija će tokom sljedećih pet godina morati da zamjeni čak polovinu od 200.000 radnika, piše Bild, a prenosi novac.jutarnji.hr.

Glavni razlog kadrovskog pojačanja krije se u činjenici da mnogi trenutno zaposleni uskoro odlaze u penziju, a plata u ovom sektoru kreće se od 34.000, pa sve do 52.000 eura godišnje, u zavisnosti od pozicije i iskustva radnika.

Martin Seiler, šef ljudskih resursa Njemačkih željeznica, kaže da bi do kraja 2019. godine kompanija trebalo da zaposli čak 24.000 novih radnika. Istu brojku pridošlica uprava očekuje i sljedeće godine.

Istovremeno, njemačka savezna vlada zbog ambicioznog paketa protiv klimatskih promjena planira da poveća investicije u željeznice, pa će se u tom sektoru otvoriti dodatnih 8.000 radnih mjesta.

Njemačke željeznice trenutno, prije svega, traže mašinovođe, te uslužno i informatičko osoblje, ali i građevinske i elektro inžinjere. Buduće generacije vozova trebalo bi da budu ‘preciznije’ i ‘robusnije’, kako bi se spriječila neželjena kašnjenja i otkazivanja.

 • Uz toliko najavljenih radnih mjesta, treba se zapitati kolika je prosečna plata u tom sektoru?

  Odgovor je jednostavan – zavisi od vrste posla. U kompaniji je trenutno angažovano čak 500 različitih zanimanja, među kojima su i kuhari, kancelarijski radnici, inženjeri i IT stručnjaci.

  Vozači lokomotiva u prosjeku zarade 38.000 eura, ali njihova plata može dostići i 50.000 eura. Prihodi konduktera kreću se od 34.000 do 46.000 eura godišnje (bruto iznos), dok službenici u željezničkim restoranima zarade između 33.000 i 37.000 eura godišnje.

  Radnici službe za korisnike ostvare godišnji prihod između 34.000 i 46.000 eura, dok putnički savjetnici i prodavci karata mogu zaraditi do 39.000 eura.

  Graditelji pruga prosječno primaju do 42.000 eura bruto, a njihova plata zavisi od radnog iskustva i naknada za rad praznicima, nedjeljama i u noćnim smjenama. Tehničari za kontrolu i bezebjednost u prosjeku zarade najveću godišnju platu koja se može popeti i do 52.000 eura, a oko tog iznosa kreću se i dispečeri zaduženi za kontrolu puta željeznica, čija je uloga uporediva sa kontrolorima leta.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje