Četvrtak, 30. Juna 2022.
Tuzlanski.ba logo

Njemačka želi da izbjegne zatvaranje škola u slučaju novog talasa korona virusa

Preuzmite sliku

Njemački kancelar kaže da, iako se očekuje da će se situacija smiriti tokom ljetnih mjeseci, vlasti se pripremaju za mogući porast slučajeva ove jeseni.

Njemačke federalne i državne vlasti saglasile su se da će pokušati da izbjegnu zatvaranje škola i obdaništa ukoliko na jesen ponovo izbije zaraza korona virusom, piše AP, prenosi Beta.

Njemački kancelar Olaf Scholz izjavio je nakon sastanka sa guvernerima njemačkih saveznih država da će cilj biti da se izbjegne još jedno potpuno zatvaranje škola i obdaništa kao tokom prethodnih talasa epidemije.

Scholz je rekao da, iako se očekuje da će se situacija smiriti tokom ljetnih mjeseci, vlasti se pripremaju za mogući porast slučajeva ove jeseni.

Poziv starijima da prime drugu booster dozu

Njemačka bilježi stabilan pad broja novozaraženih posljednjih sedmica, ali je danas potvrđeno gotovo 50.000 novih slučajeva.

Državna agencija za kontrolu bolesti kaže da se sve češće bilježi novi podtip omikron varijante virusa koji je ranije otkriven u Južnoafričkoj republici i Portugalu.

Iz instituta Robert Koch pozivaju se osobe starije od 70 godina da prime drugu booster dozu vakcine kako bi spriječili ozbiljne bolesti ako se zaraze COVID-om 19.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje