Srijeda, 28. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Njemačka zbog kvara privremeno zatvara nuklearku na jugu zemlje

Preuzmite sliku

Njemačka nuklearna centrala Isar 2 bi trebala biti ugašena na sedam dana kako bi se uklonio kvar koji je doveo do propuštanja na jednom od ventila, saopćilo je ministarstvo zaštite okoliša.

“Energetska kompanija Preussen-Elektra je izvijestila ministarstvo okoliša o propuštanju manjih razmjera na jednom od reaktora. Istovremeno je zajamčeno da niti u jednom trenutku nije postojala opasnost od curenja radioaktivnog materijala”, saopćilo je ministarstvo okoliša.

Kompanija Preussen-Elektra izvijestila je ministarstvo kako popravak neće biti potreban ako Isar 2, koji se nalazi na jugu Njemačke, krajem godine prestane s radom slijedom odluke o odustajanju od nuklearne energije od 2011., kako je bilo prvotno planirano.

No popravak će biti potreban odluči li vlada, u sklopu priprema za eventualnu krizu s nestašicom električne energije, nuklearku Isar 2 ostaviti do proljeća u pričuvi. Ministar privrede Robert Habeck početkom septembra je najavio mogućnost da se dvije od tri preostale nuklearne elektrane ne gase krajem ove godine, nego da ostanu u pričuvi kako bi uskočile u slučaju eventualne nestašice.

Kako je saopćeno iz ministarstva zaštite okoliša, nakon informacije o ventilu koji ne brtvi u potpunosti i o mogućoj komplikaciji u slučaju produženja rada nuklearke, trenutno se razmatra nastala situacija i s ministarstvom privrede preispituje prijašnja odluka da se Isar 2 stavi u pričuvu. (index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje