Srijeda, 4. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Njemačka zaprepaštena snimkom brutalnog privođenja maloljetnika: “Ovo je potpuno nerazumljivo”

Preuzmite sliku

Policajac je dječaku koljenom pritisnuo vrat, što je mnoge podsjetilo na ubistvo Georgea Floyda koje se dogodilo tokom privođenja

Njemačka je otvorila istragu nakon što se pojavio snimak na kojoj se vidi kako policajac privodi maloljetnika tako što mu koljenom pritišće vrat, podsjetivši na ubistvo crnca Georgea Floyda koje je pokrenulo masovne proteste protiv policijske brutalnosti u SAD-u.

Snimak, koji se pojavio na društvenim mrežama, pokazuje dva policajca koja učestvuju u privođenju, pri čemu jedan prvo drži koljeno na glavi osumnjičenog, a potom na vratu, dok zgroženi prolaznici glasno protestuju.

Incident se dogodio u subotu u Düsseldorfu na zapadu Njemačke

Herbert Reul, ministar unutrašnjih poslova države Sjeverna Rajna-Vestfalija, čiji je Düsseldorf glavni grad, rekao je za televiziju WDR u ponedjeljak da se šokirao kada je vidio snimak te da je pokrenuo istragu.

Policija grada Düsseldorfa u saopćenju navodi da je maloljetnik napao policajce, koji su pozvani zbog skupine huligana u obližnjem restoranu.

“Video se pomno posmatra u kontekstu načina na koji je došlo do policijske intervencije”, stoji u saopćenju.

Istragu vode policajci iz susjednog grada kako bi se osigurala nepristranost.

Floyd je umro krajem maja u Minneapolisu nakon što mu je policajac oko devet i pol minuta pritiskao vrat.

Nepoznat je identitet privedenog maloljetnika u Düsseldorfu, a ne zna se ni je li povrijeđen prilikom privođenja.

Njemački policajci smiju pritisnuti glavu osumnjičenog koljenom, ali ne smiju vrat, kazao je glasnogovornik sindikata njemačkih policajaca za WDR.

“Potpuno je nerazumljivo zašto, kada je mladić već na podu, policajac drži koljeno na glavi i vratu”, rekla je Verrna Schaeffer iz pokrajinske Zelene stranke. “To se mora razjasniti”, dodala je.

Njemačka policija izložena je proteklih mjeseci kritikama zbog ekstremizma u svojim redovima, nakon što je objavljeno da je penzionisani policajac osumnjičen da je slao pisma rasističkog sadržaja istaknutim predstavnicima manjina u kojima im se prijeti nasiljem. (Jutarnji.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje