Četvrtak, 5. Oktobra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Njemačka zabrinuta zbog tenzija između Srbije i Kosova

Preuzmite sliku

Njemačka je u ponedjeljak izrazila zabrinutost nakon što je spor oko registarskih oznaka vozila povećao tenzije između Srbije i Kosova, javlja Anadolu Agency (AA).

“Mogu vam reći da smo veoma zabrinuti zbog eskalacije”, rekla je Andrea Sasse, glasnogovornica njemačkog Ministarstva vanjskih poslova te dodala:

“Naš hitan apel objema stranama je da se uzdrže od dalje eskalacije i da se ovaj sukob zapravo riješi direktnim pregovorima. Sada je vrijeme za pragmatične kompromise.”

Deset poslanika Srpske liste danas je zvanično predalo neopozive ostavke u Skupštini Kosova, nakon što su se u subotu svi srpski predstavnici povukli iz kosovske Skupštine i Vlade, kao iz svih institucija na sjeveru Kosova.

Također, više stotina policajaca, sudija, tužilaca i administrativnih radnika srpske nacionalnosti danas su od ranih jutarnjih sati dolazili u policijsku stanicu, sudove i tužilaštva gdje su izvršili primopredaju dužnosti, a prethodno su ostavke podnijeli pisanim putem.

Iz Srpske liste je rečeno da njihova odluka ostaje na snazi sve dok Priština ne povuče “jednostrane i protivpravne odluke” o preregistraciji tablica i dok ne formira Zajednicu opština sa srpskom većinom u skladu sa Prvim sporazumom iz Brisela.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , , ,