Nedjelja, 25. August 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Njemačka zabranila Facebooku prikupljanje podataka s drugih stranica

Njemački regulatori za zaštitu tržišnog takmičenja zabranili su u četvrtak Facebooku prikupljanje podataka s drugih internetskih stranica, ocijenivši da im omogućuje nepoštenu prednost u odnosu na konkurenciju.

Facebook ima dominantnu poziciju u segmentu društvenih mreža u Njemačkoj i zloupotrebljava je, zaključio je u četvrtak Savezni ured za zaštitu tržišnog takmičenja.

U fokusu je regulatora Facebookova praksa povezivanja podataka s drugih internetskih stranica s informacijama prikupljenim od korisnika na vlastitoj platformi.

Povezivanje podataka omogućuje kompaniji pružanje bolje usluge kako korisnicima tako i oglašivačima, zaključili su.

Među druge internetske stranice regulatori svrstavaju i aplikacije povezane s Facebookom, poput Instagrama i Whatsappa.

Facebook u Njemačkoj ima oko 30 miliona korisnika koji su aktivni na mreži barem jednom mjesečno, a 23 miliona korisnika pristupa platformi svaki dan.

Uz takvu korisničku bazu društvena je mreža ujedno postala „nezamjenjiva za oglašivače”, upozorili su regulatori još u preliminarnom izvještaju u decembru, što bi moglo naštetiti konkurenciji i oglašivačima.

Upozorili su tada da je korisnik prisiljen odobriti prikupljanje podataka kako bi uopće dobio pristup društvenoj mreži.

Pritom postoji tek nekoliko alternativnih mreža koje se po tržišnoj moći mogu mjeriti s Facebookom.

Ključno je pitanje pritom kako uopće definirati tržište društvenih mreža jer definicija nije jasna kao u tradicionalnim sektorima.

U Facebooku negiraju navode Ureda za tržišno takmičenje, tvrdeći da su u Njemačkoj popularni, ali da nemaju dominantan položaj na tržištu.

Također tvrde da nisu prekršili novi evropski zakon o zaštiti podataka (GDPR), osporavajući nadležnost regulatora za zaštitu tržišnog takmičenja, uz argument da je za njihovo poslovanje nadležno tijelo za zaštitu podataka.

Regulatori su Facebooku dali rok od 12 mjeseci da promijeni takvu praksu, a prijedlog rješenja moraju predložiti u roku od četiri mjeseca.

U roku od mjesec dana kompanija se može žaliti na odluku regulatora pred Visokim regionalnim sudom u Duesseldorfu. Iz Facebooka su najavili žalbu. (Hina)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,