Srijeda, 1. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Njemačka: Zabrana velikih skupova bar do novembra

Preuzmite sliku

Veliki skupovi će bar do novembra ostati zabranjeni u Njemačkoj kako bi se ograničilo širenje korona virusa, piše u nacrtu sporazuma savezne vlade i regiona u koji je imala uvid agencija France-Presse.

I pored ublažavanja mjera i smirivanja pandemije, “veliki događaji poput festivala, seoskih i gradskih proslava, uličnih zabava, vinskih manifestacija, streljačkih turnira ili sajmova nisu mogući trenutno i … najmanje” do novembra, piše u tom dokumentu koji će tokom dana stupiti na snagu.

Kako se dodaje, biće dozvoljena ograničena okupljanja gdje je moguće držanje fizičke distance među učesnicima koji moraju nositi maske, i okupljanja koja omogućavaju “praćenje kontakata”.

Minimalna distanca od 1,5 metara ostaće na snazi u javnom prostoru. Škole i vrtići nastaviće postepeno da se otvaraju i taj proces bi trebalo da bude okončan poslije ljeta.

Vlada i regioni takođe ohrabruju Nijemce da koriste aplikaciju koja od juče radi i već je preuzeta 6,5 miliona puta, izjavio je ministar zdravlja Jens Spahn.

U Njemačkoj je do danas potvrđeno 187.184 zaraženih i 8.830 žrtava, podaci su Instituta “Robert Koch”, koji procjenjuje da se 173.600 osoba oporavilo.

Znak da virus i dalje cirkuliše u Njemačkoj, jeste da se i dalje otkrivaju nova žarišta. (Beta)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje