Ponedjeljak, 8. Avgusta 2022.
Tuzlanski.ba logo

Njemačka uvodi posebne radne vize bez ambasade: Lakši postupak zbog nedostatka radne snage

Preuzmite sliku

Nedostaje radnika u ugostiteljstvu pa sada savezna vlada želi pojednostaviti postupak radne dozvole…

Hoteli i restorani žale se na nedostatak radnika. Savezni ministar unutarnjih poslova Faeser sada obećava posebna pravila za zapošljavanje radnika iz inostranstva – baš kao u avionskom saobraćaju.

Prema posebnom pravilniku za osoblje zračnih luka, savezna vlada planira i pojednostavljeno useljavanje radnika iz inostranstva za potrebe ugostiteljstva.

“Nedostatak radne snage postao je još veći problem zbog pandemije”, rekla je savezna ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser (SPD) u intervjuu za Njemačku novinsku agenciju. Osjeća se veliki nedostatak radnika i kvalificiranih radnika u zračnom prometu, kao i u ugostiteljstvu i hotelijerstvu.

“Savezni ministar rada Hubertus Heil i ja znamo da stranim radnicima tamo moramo olakšati stvari.” Zajedno s njim će stoga ove godine predložiti promjene “kako bi se u Njemačku doveli dobri radnici”.

Zbog značajnih uskih grla u njemačkim zračnim lukama, savezna je vlada prošle srijede obećala brze propise kako bi operateri mogli lakše privremeno zaposliti osoblje. Radna snaga koja nedostaje, između ostalog, u rukovanju prtljagom, primarno će se zapošljavati u Turskoj.

Kako bi Njemačka postala privlačnija za kvalificirane radnike, “potrebno je napraviti puno domaće zadaće”, dodao je Faeser.

“Potrebno nam je brže priznavanje stručnih kvalifikacija i manje birokracije.” Zajedno sa svojom socijaldemokratskom kolegicom Heil i ministricom obrazovanja Bettinom Stark-Watzinger (FDP) intenzivno radimo na tome. Osim toga, mora biti jasno da se ne radi o dampingu plaća, već “o dobrim, kolektivno ugovorenim poslovima od kojih se može živjeti”.

Ovdje je Vlada na strani sindikata. Faeser je naglasila da na putu prema modernom imigracijskom zakonu posvećuje “vrlo veliku pozornost uravnoteženim rješenjima i prihvaćanju od strane stanovništva”

Aerodromi u Njemačkoj su već dobili olakšice za radne vize stranih radnika, dakle, za njih nema izvlačenja termina u Ambasadam jer su gotovo sve firme u Njemačkoj u potrazi za radnom snagom a isto se očekuje uskoro i za ugostitelje, piše sueddeutsche.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje