Srijeda, 1. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Njemačka uvodi nove mjere zabrane

Preuzmite sliku

Njemačka planira drastično smanjenje aviosaobraćaja sa Velikom Britanijom, Brazilom, Južnom Afrikom i Portugalom, zemljama koje smatra najteže pogođenim novim sojem korona virusa, rekao je ministar unutrašnjih poslova Horst Seehofer.

“Koncentrišemo se na zone mutacija (virusa) u ovom prijedlogu restrikcije putovanja“, rekao je Seehofer novinarima, navodeći upravo te četiri zemlje.

On je najavio da će vlada podnijeti taj prijedlog sutra, dodajući da će biti vrlo malo izuzeća od te suspenzije avionskih veza s tim destinacijama.

„Ja sam za vrlo restriktivne propise“, rekao je ministar. „Osnovna odluka je da ne želimo saobraćaj, ne želimo ulaz iz zona mutacija na našu teritorija“, ukazao je on i dodao da se razmatra koja su neophodna izuzeća, navodeći lance snabdijevanja.

Rekao je da bi druge zemlje mogle biti dodate na spisak restrikcija letova zavisno od razvoja tih sojeva virusa na njihovoj teritoriji.

„Pokušavamo da odredimo koja zemlja je zona mutacija, što je manje politička nego tehnička odluka“, koju određuju njemačke zdravstvene vlasti, rekao je on.

Broj dnevnih novozaraženih korona virusom u Njemačkoj se smanjuje posljednjih dana, ispod granice je od 10.000, poslije uvođenja novih mera restrikcije predviđenih do sredine februara.

Prosječna stopa zaraze u sedam dana je pala ispod 100 slučajeva za 100.000 stanovika na nacionalnom nivou, prvi put u tri mjeseca.

Njemačka vlada se nada da će restrikcijom letova održati silazni trend zaraze. Istovremeno broj umrlih je i dalje visok i vlasti su zabrinute da će tek da raste zbog raznih mutacija virusa prisutnih u više njemačkih regiona. (Beta)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,