Subota, 28. Maja 2022.
Tuzlanski.ba logo

Njemačka ušla u četvrti val pandemije COVID-19

Preuzmite sliku

Njemačka je ušla u četvrti val pandemije COVID-19, potvrdila je državna agencija za kontrolu bolesti u sedmičnom izvještaju, javlja Anadolu Agency (AA).

Institut “Robert Koch“ (RKI) registrovao je u petak 9.280 novih slučajeva koronavirusa, što je najveći dnevni broj infekcija u posljednja tri mjeseca.

Broj aktivnih slučajeva povećan je na 67.700, sa 61.500 koliko je iznosio u četvrtak.

Istraživači su naglasili da se sedmična stopa incidencije, ključni pokazatelj epidemioloških trendova, posljednjih sedmica konstantno povećavala.

“Ovo jasno pokazuje početak četvrtog vala, a posebno je potaknut porastom novih infekcija među mlađim punoljetnim osobama”, rekli su.

Sedmična stopa incidencije u Njemačkoj 5. jula bila je na najnižem nivou – 5,2 slučaja na 100.000 ljudi, ali je prema posljednjim podacima porasla na 48,8 u petak.

Zaraznija delta varijanta najviše je dovela do novog porasta slučajeva COVID-19 u zemlji.

Prema sedmičnom izvještaju RKI-ija, ta varijanta sada čini blizu 99 posto svih novih infekcija u državi, u odnosu na 76 posto na početku prošlog mjeseca.

Varijanta, koja je prvi put otkrivena u Indiji prošlog oktobra, činila je manje od 2 posto novih infekcija u Njemačkoj prije tri mjeseca.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje