Četvrtak, 24. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Njemačka: Upozorenje za putovanje u BiH ostaje na snazi

Preuzmite sliku

Upozorenje se odnosi na gotovo sve zemlje izvan Evropske unije.

Savezna republika Njemačka produžila je upozorenje za putovanje u preko 160 zemalja svijeta do kraja septembra, saopćeno je poslije sastanka Vlade u srijedu u Berlinu.

Upozorenje se odnosi na gotovo sve zemlje izvan Evropske unije, a izdano je još sredinom marta i produženo do sredine juna, kada je na ovu listu uvrštena i naša zemlja, a potom i do kraja augusta.

Sredinom septembra trebala bi se održati nova rasprava o produžetku upozorenja. Iako upozerenje ne predstavlja zabranu, ima svoju težinu u slučaju da putnici traže povrat novca u slučaju bukiranog putovanja.

Popis zemalja se ne poklapa s listom rizičnih područja, kada je riječ o epidemiološkoj situaciji. Tako se upozorenje odnosi na Tajland u kojem je epidemiološka situacija povoljna, ali je zabranjen ulazak za državljane Njemačke, prenosi Hina.

Ministar zdravstva Njemačke Jens Spahn branio je djelimično ukidanje besplatnih testova za osobe koje se u Njemačku vraćaju iz epidemiološki rizičnih područja.

“Laboratorijski kapaciteti nisu neograničeni”, – rekao je Spahn nakon sastanka kabineta.

Posljednjih dana broj testova se udvostručio na gotovo 900.000. Besplatni testovi su stajali na raspolaganju svim povratnicima iz rizičnih područja koji su obavezni testirati se, ali i ostalima koji se vraćaju iz inozemstva bez obzira na to jesu li boravili u rizičnom području ili ne.

Ministri zdravlja njemačkih saveznih pokrajina su donijeli odluku o ponovnom naplaćivanju testova te uvođenju obaveznog dvosedmičnog karantina za one koji dolaze iz rizičnih područja.

Listu zemalja koje su svrstane u grupu rizičnih zemalja možete naći ovdje.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,