Četvrtak, 18. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Njemačka ublažava ograničenja za putnike iz 11 zemalja

Preuzmite sliku

Dodaje se da će se to odnositi i na Japan, Južnu Koreju i Kinu, ali samo ukoliko te zemlje dozvole ulazak državljanima Njemačke

Njemačka je objavila da ublažava ograničenja za putnike iz čak 11 zemalja koje nisu članice Evropske unije, ali na popisu nisu sve zemlje iz jučerašnje preporuke Evropskog vijeća, prenosi Anadolu Agency (AA).

Ministarstvo unutrašnjih poslova Njemačke u srijedu je saopštilo da će od četvrtka državljani Australije, Gruzije, Kanade, Crne Gore, Novog Zelanda, Tajlanda, Tunisa i Urugvaja moći da uđu bez ograničenja. Dodaje se da će se to odnositi i na Japan, Južnu Koreju i Kinu, ali samo ukoliko te zemlje dozvole ulazak državljanima Njemačke.

Njemačka je sa liste zemalja iz kojih se prema preporukama Evropskog vijeća mogu puštati putnici u 27 zemalja članica EU-a i četiri koje su u šengenskom bezviznom režimu, izbacila Alžir, Maroko, Ruandu i Srbiju.

Austrijski ministar vanjskih poslova Alexander Schallenberg rekao je da će biti zadržana zabrana ulaska ljudi iz neevropskih zemalja do daljnjeg. Dodao je i da Austrija, zbog sve većeg broja zaraženih koronavirusom, izdaje upozorenje na putovanje u šest zemalja Zapadnog Balkana: Bosnu i Hercegovinu, Kosovo, Sjevernu Makedoniju, Albaniju, Crnu Goru i Srbiju.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje