Ponedjeljak, 25. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Njemačka: U porastu nedostatak kreveta na odjelima za intenzivnu njegu

Preuzmite sliku

U Njemačkoj, s porastom broja pacijenata na odjelima za intenzivnu njegu, zaraženih novom vrstom koronavirusa, počeo se javljati nedostatak kreveta, prenosi Anadolu Agency (AA).

Prema Asocijaciji za hitnu medicini “DIVI”, u protekla 24 sata još 25 pacijenata smješteno je na odjelima za intenzivnu njegu.

Konstatovano je da je 2.319 pacijenata na intenzivnoj njezi na respiratorima, a taj broj čini 59 posto pacijenata na odjelima za intenzivnu njegu.

Glasnogovornik Društva za anesteziologiju i intenzivno liječenje u Njemačkoj (DIVA) prof. dr. Gernot Marx rekao je da su “došli do granice onoga što mogu učiniti”.

Kako je kazao, u prosjeku su tri kreveta za intenzivnu njegu prazna u cijeloj zemlji, Marx je naglasio da u Univerzitetskoj bolnici u Aachenu, gdje radi, dnevno mogu primiti četiri pacijenta zaražena koronavirusom.

Prema njegovim riječima, zbog nedostatka medicinskog osoblja ne mogu uzeti više pacijenata na respiratore.

Iz Ministarstva zdravstva Berlina navedeno je da bi 400 novih kreveta za intenzivnu njegu s respiratorima moglo biti pušteno u rad u slučaju nužde, ali u gradu je bilo vrlo malo medicinskog osoblja.

Predstavnik berlinske klinike “Viventes” Thomas Werner rekao je da je 85 posto od 1.200 kreveta u njihovim bolnicama zauzeto.

“Ovdje nije problem u tome što su kreveti puni, već u nedostatku osoblja”, rekao je Werner.

Prema podacima Instituta “Robert Koch”, u posljednja 24 sata u zemlji je umrlo 125 ljudi od posljedica zaraze virusom, te je ukupan broj povećan na 16.248.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje