Srijeda, 30. Novembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Njemačka u nedjelju bira predsjednika

Preuzmite sliku

U Njemačkoj će u nedjelju biti održani indirektni izbori na kojima će Federalni kongres (Bundesversammlung) birati predsjednika zemlje za narednih pet godina, a favorit je aktuelni šef države Frank-Walter Steinmeier.

Funkcija predsjednika Njemačke reprezentativnog i ceremonijalnog je karaktera, a biraju ga zastupnici saveznog parlamenta (Bundestag) i delegati koje imenuju pokrajinske skupštine.

Za razliku od ranijih predsjedničkih izbora koji su održavani u dvorani Bundestaga, ovi izbori će se zbog epidemioloških mjera održati u osmospratnoj zgradi Paul-Lobe-Haus koja se nalazi odmah pored njemačkog parlamenta.

U prva dva kruga glasanja traži se dvotrećinska većina, a u trećem krugu pobjeđuje kandidat sa najviše osvojenih glasova.

Tako će ukupno 1.472 delegata birati između ukupno pet kandidata, a favorit je aktuelni predsjednik Steinmeier koji ima podršku najjačih političkih partija u Bundestagu.

Među delegatima koji će u nedjelju birati njemačkog predsjednika su i brojne poznate ličnosti koje su delegirale pokrajinske skupštine.

Među njima su i bivša kancelarka Angela Merkel, osnivačica kompanije BioNTech Ozlem Tureci, nobelovac Benjamin List, astronaut Alexander Gerst, fudbalski selektor Njemačke Hansi Flick, trener Freiburga Christian Streich, fudbaler Bayerna iz Minhena Leon Goretzka, pijanist Igor Levit i bivši ministar unutrašnjih poslova Horst Seehofer.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,