Subota, 27. Februara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Njemačka: Stranka Angele Merkel bira novog lidera

Preuzmite sliku

Vladajuća njemačka Kršćansko-demokratska unija (CDU) u subotu bira novog lidera i nasljednika kancelarke Angele Merkel, presudnim glasanjem koje će oblikovati budućnost stranke, javlja Anadolu Agency (AA).

Angela Merkel, koja je vodila stranku desnog centra od 2000. do 2018., nije otvoreno podržala ni jednog od tri kandidata koji se bore za poziciju lidera.

Friedrich Merz, dugogodišnji rival Angele Merkel, trenutno ima najviše izgleda za pobjedu, a iza njega stoji konzervativnije krilo stranke i organizacija mladih.

Armin Laschet, iskusni liberalno-konzervativni političar i premijer najmnogoljudnije Sjeverne Rajne-Vestfalije, takođe se smatra predvodnikom trke za kormilo stranke. Za njega se smatra da je prećutni favorit Angele Merkel.

Norbert Roettgen, zastupnik CDU-a i stručnjak za spoljnu politiku, stekao je veću popularnost proteklih sedmica, zahvaljujući stavovima o klimatskim promjenama, modernizaciji stranačke strukture i povećanju broja žena i mladih na ključnim mjestima.

Tokom digitalnog kongresa CDU-a, 1.001 delegat iz regionalnih i lokalnih odbora glasaće putem interneta za odabir novog lidera stranke.

Kao mjeru predostrožnosti protiv manipulacija hakera ili obavještajnih organizacija, delegati će svoje glasačke listiće poslati i putem pošte.

Konačni i službeni rezultati izbora biće objavljeni do 22. januara.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje