Srijeda, 29. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Njemačka: Štrajk upozorenja radnika u javnom sektoru

Preuzmite sliku

Radnici javnih službi u Njemačkoj pokrenuli su u utorak niz štrajkova upozorenja kako bi izvršili pritisak da se ispuni zahtjev za značajnim povećanjem plata, a zaposlenici bolnica i centara za brigu o djeci i komunalci najavili su da će napustiti radna mjesta u pojedinim dijelovima zemlje, prenosi Anadolu Agency (AA).

Glavni zahtjev sindikata “ver.di“ je povećanje plata za 4,8 posto, ili najmanje 150 eura mjesečno, za oko 2,3 miliona federalnih i lokalnih zaposlenika tokom naredne godine. Štrajkovi upozorenja uobičajena su taktika njemačkih sindikata i obično traju od nekoliko sati do dan ili dva.

Pregovarači, koji zastupaju poslodavce i koji još nisu iznijeli ponudu, traže dugoročniji dogovor i tvrde su da su zahtjevi za povećanjem plata previsoki jer je njemačka ekonomija uzdrmana pandemijom koronavirusa, što znatno smanjuje Vladine porezne prihode. Štrajkovi upozorenja su sazvani nakon što je tokom vikenda propala posljednja runda pregovora.

Frank Werneke, predsjednik “ver.-di“ rekao je za državnu televiziju ZDF da sindikat poziva na štrajkove upozorenja u narednim danima u javnom sektoru.

“Posebno je veliki pritisak i velika su očekivanja u bolnicama, pa će na tome biti fokus. Biće i drugih fokusa. Potpuno nam je jasno da su štrajkovi u dnevnim centrima za brigu posebno osjetljivi i trenutno nisu posebno popularni, ali to ćemo učiniti na vrlo odmjeren način“, rekao je Werneke.

Sljedeća runda pregovora zakazana je za 23. i 24. oktobar.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje