Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Njemačka sprema “zimske gume i lance” za borbu protiv novog vala korone

Preuzmite sliku

Njemačka vlada uvodi nove mjere i nova pravila u borbi protiv koronavirusa. Cilj je bolja zaštita od novog talasa infekcija u jesenjim mjesecima. Najavljuje se i izlazak na tržište četiri nove vakcine.

Ministar pravosuđa Marko Bušman (FDP) i ministar zdravstva predstavili su planove Vlade za promenu zakona o zaštiti od infekcija. Radi se o pravilima sa ciljem uspešnije borbe protiv koronavirusa u predstojećim jesenjim i zimskim mjesecima, piše Deutsche Welle.

Mjere od 1. oktobra 2022. do 7. aprila 2023.

Planom je predviđeno postepeno uvođenje mjera, u zavisnosti od situacije u zemlji. Pod imenom „zimske gume“, navode se mjere koje će važiti od 1. oktobra ove godine do 7. aprila 2023. i to bez obzira na incidenciju. U toj grupi mjera je nošenje FFP2-maski u vazdušnom saobraćaju, u brzim vozovima, odnosno obavezno testiranje prije ulaska u bolnice i slične ustanove, osim ako se neko vakcinisao ili je prebolio koronu prije više od tri mjeseca.

U slučaju pogoršanja situacije, na snagu stupaju nove mjere, Njemačka stavlja „zimske lance“. Savezne pokrajine mogu da uvedu obavezu nošenja FFP2-maski u javnim institucijama, odnosno u restoranima, kulturnim ustanovama ili tamo gdje se ljudi okupljaju tokom slobodnog vremena. Preduslov za uvođenje tih mjera je odluka nadležnog parlamenta.

Nova pravila bi Bundestag mogao da usvoji početkom septembra. Bundesrat (Gornji dom) bi o njima glasao 16. septembra, kako bi nova pravila stupila na snagu prije nego što aktuelna isteknu. Za sada nije jasno hoće li pokrajine podržati vladin koncept. Iz savezne vlade se može čuti kako do sada nema prigovora na račun planiranog paketa mjera.

Bez zatvaranja škola

Cilj savezne vlade je da zemlja narednu pandemijsku zimu „pregura“ bez novog lokdauna i zabrane izlaska građana na ulice.

„Umjesto toga, mi se fokusiramo na mjere koje su djelotvorne i istovremeno prihvatljive. Zatvaranje škola više ne smatramo primjerenim potezom“, kaže Bušman.

Lauterbah je dodao kako tokom zime računa sa „relativno teškim stanjem“ zbog visokozarazne varijante koronavirusa.

„Čini se relativno izvjesnim da ćemo se tokom jeseni boriti sa jednom mutacijom omikrona. Imaćemo jako puno slučajeva, ali neće imati tako smrtonosne ishode kao kod delta-varijante“, naglasio je ministar zdravstva.

Nove vakcine i Pakslovid

Lauterbah je rekao da uskoro očekuje četiri nove vakcine, koje bi najranije 9. septembra mogle da dobiju „zeleno svjetlo“ nadležnih institucija. Nove vakcine bi bile efikasnije i u zaštiti građana od infekcije, a ne samo u sprečavanju težih oblika bolesti. A tu je i Pakslovid, lek koji znatno smanjuje stopu smrtnosti od koronavirusa.

„Ukupno gledajući, mi smo sada u mnogo boljoj situaciji nego prošle jeseni“, kaže Lauterbah.

Pozitivna reakcija

Zeleni tvrde da se radi o kompromisu, koji je temelj dobre pripreme za jesen i zimu.

Postupak koji predviđa postepeno uvođenje mjera omogućava pravnu sigurnost, a pokrajinama nudi i mogućnost za prikladnu reakciju na razvoj situacije. Osim toga, vodi računa i o temeljnim slobodama, komentarisali su u ime Poslaničkog kluba Stranke zelenih u Bundestagu Marija Klajn-Šmajnk i Konstantin fon Noc.

Iz privrede stiže prva pozitivna reakcija na račun vladinih mera. Trgovina i hotelijerstvo neće više biti pogođeni paušalnim i oštrim mjerama, saopšteno je iz Udruženja ZIA, koje okuplja firme iz oblasti poslovanja sa nekretninama.

„To će spasti desetine hiljada radnih mjesta i bezbroj preduzeća u Njemačkoj“, dodaje se u saopštenju.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje