Utorak, 25. Juni 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Njemačka: Psihički bolesne osobe ne smiju biti izuzete od prava na glasanje

Pravilo po kojem više od 80.000 građana Njemačke s psihičkim poteškoćama ili posebnim potrebama ne smije učestvovati na glasanju je protuustavno, saopštio je u danas Njemački Ustavni sud u Karlsruheu.

“Pravila o učestvovanju na demokratskim izborima koja nalažu izuzeće za osobe kojima je sudski dodijeljeno starateljstvo ili im je sudskim procesom ustanovljena smanjena uračunjljivost su protuustavna”, zaključio je Njemački Ustavni sud.

U Njemačkoj se to odnosi na 82.220 osoba.

Ustavni sud je naložio da zabrana sudjelovanja na izborima ne smije biti izricana paušalno, nego da mora biti provjeravana od slučaja do slučaja, koji su, po mišljenju suda, prerazličiti da bi bili tretirani paušalno.

“Krug osoba pogođenih ovom mjerom je svrstan pod isti nazivnik a da to nije utemeljeno na stručnim razlozima“, kaže se u saopštenju Ustavnog suda.

Sud je istodobno zaključio da izuzeće od glasanja može biti opravdano i to u slučaju kada se utvrdi kako u dovoljnoj mjeri ne postoji mogućnost “komunikacijskog procesa između predstavnika naroda i državnih tijela“.

Savezna vlada je u svom koalicijskom ugovoru najavila promjenu izbornog zakona koji bi i ovoj skupini građana omogućio učestvovanje ne izborima, ali dosad nije postignut sporazum unutar demokršćansko-socijaldemokratske koalicije oko detalja ovog zakona. (Hina)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: