Subota, 25. Juna 2022.
Tuzlanski.ba logo

Njemačka prvi put platila plin po Putinovim pravilima

Preuzmite sliku

Njemačke elektroenergetske kompanije RWE i Uniper potvrdile su da su prvi put platile ruski plin prema uredbi Moskve koja predviđa plaćanje u rubljima preko posredničke banke u Rusiji.

Prema ruskoj uredbi s kraja marta, kupci iz “neprijateljskih zemalja” moraju u Gazprombanci otvoriti račun na koji šalju novac u ugovorenoj valuti, većinom eurima i dolarima. Banka ih potom prodaje na dražbi na burzi i rublje šalje na račun dobavljača Gazproma.

Moskva “neprijateljskim” zemljama smatra članice EU, SAD, Švicarsku i ostale koje su Rusiji zbog njezine invazije na Ukrajinu uvele sankcije isključivši velike ruske banke iz globalnog finansijskog sistema.

Evropska unija podijeljena

Uredba je podijelila zemlje EU. Tako su Poljska, Bugarska i Finska odbile plaćati ruski plin prema novim pravilima i Gazprom im je u maju obustavio isporuke. Ove sedmice ruska kompanija najavila je da više neće plinom opskrbljivati ni nizozemsku GasTerru, ni danski Oersted.

Njemačka je veliki uvoznik ruskog plina, koji je prošle godine činio više od polovine njezinog uvoza tog energenta, a značajan dio naručivali su upravo Uniper i RWE. Dvije kompanije već su najavile da će otvoriti račune u Gazprombanci, u skladu s važećim sankcijama Rusiji, kako bi osigurale kontinuiranu opskrbu Njemačke plinom.

“Kao i druge njemačke i evropske kompanije, i Uniper je promijenio metodu plaćanja plina isporučenog iz Rusije. Uniper plaća u eurima, u skladu s novim mehanizmom plaćanja”, napisala je kompanija u utorak u izjavi dostavljenoj elektronskom poštom.

“Prva uplata provedena je krajem maja. Uniper zato postupa u skladu sa sankcijama i može i dalje jamčiti pravodobno poštovanje ugovora”, dodali su.

Plaćanje je obavljeno u koordinaciji s njemačkom vladom i u skladu sa smjernicama EU, istaknuli su. Kompanija je u maju najavila da će prvu uplatu prema novom modelu provesti krajem mjeseca, ali nije navela datum. I glasnogovornica RWE-a potvrdila je u utorak da su doznačili eure na račun u Rusiji, otvoren radi plaćanja plina prema novom modelu. (index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,