Subota, 24. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Njemačka produžava mjere restrikcije radi suzbijanja pandemije

Preuzmite sliku

Njemačka će i tokom decembra morati da produži aktuelne mjere restrikcije radi suzbijanja pandemije virusa korona, rekli su zvaničnici.

NJemačka je 2. novembra uvela jednomjesečnu blokadu da bi obuzdala drugi talas pandemije koji preplavio veći dio Evrope, ali brojevi zaraženih se ne smanjuju.

“Sve ukazuje na činjenicu da će aktuelne mjere restrikcije morati da se produže i nakon 30. novembra”, rekao je njemački ministar finansija Olaf Scholz za list “Bild am Sonntag”.

Barovi i restorani su zatvoreni, ali škole su i dalje otvorene. Privatna okupljanja ograničena su na 10 ljudi iz dva domaćinstva.

Lider bavarske Hrišćansko-socijalne unije Markus Zeder rekao je da će u idealnim uslovima mjere biti produžene za tri sedmice.

“Iako je možda sam talas pandemije razbijen, na žalost broj novozaraženih stalno raste. Odjeljenja intenzivne njege nastavljaju da se pune i raste broj umrlih. Prema tome, ne možemo reći da je sve gotovo”, rekao je Zeder.

On je naveo da će bioskopi, barovi i hoteli ostati zatvoreni, da će biti zabranjen vatromet i petarde kao i alkohol na velikim javnim trgovima u novogodišnjoj noći.

Kancelarka Angela Merkel sastaće se 25. novembra sa državnim liderima sa kojima će razgovarati o novim restrikcijama i produženju postojećih.

Šolc je rekao da će u slučaju produženja mjera restrikcije biti produžena i finansija podrška pogođenim preduzećima, ali je naglasio da će i dalje nadoknađivanje 75 odsto izgubljenog prihoda predstavljati izazov prema evropskim zakonima o konkurenciji.

“Ovdje se radi o očuvanju sredstava za život, tako da moramo djelovati na pragmatičan, nebirokratski i pametan način”, naveo je Scholz.

Broj potvrđenih slučajeva infekcija virusom korona u Njemačkoj povećao se za 15.741 na 918.269, pokazuju danas podaci Instituta “Robert Koh” za zarazne bolesti.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,