Srijeda, 19. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Njemačka prodala Egiptu oružje za više od četiri milijarde eura

Preuzmite sliku

Time se volumen izvoznih dozvola za naoružanje uvećao na više od devet milijardi eura u ovoj godini, što je rekord za Njemačku.

U posljednjih devet dana mandata je njemačka Vlada Angele Merkel odobrila izvoz naoružanja i vojne opreme u vrijednosti od skoro pet milijardi eura, od čega je više od četiri milijarde eura namijenjeno Egiptu, javlja Deutsche Welle (DW) pozivajući se na pisanje njemačkih medija, prenosi Tanjug.

Tri fregate

Time se volumen izvoznih dozvola za naoružanje uvećao na više od devet milijardi eura u ovoj godini, što je rekord za Njemačku.

Te podatke objavilo je Ministarstvo privrede na upit zastupnice Ljevice Sevim Dagdelen.

Daleko najveći poručilac njemačkog naoružanja je Egipat koji je pod sumnjom kršenja ljudskih prava i učešća u sukobima u Jemenu i Libiji, navodi DW.

Samo Egiptu je posljednjih dana mandata odobrena nabavka od preko četiri milijarde eura.

Kako je nedavno pisao sedmičnik Spiegel, u pitanju su tri ratne fregate koje pravi njemačka kompanija Thyssenkrupp, kao i 16 sistema za protivzračnu odbranu firme Diehl Defence.

Ugroženost Izraela

Spiegel je u izvještaju nazvao odluku Berlina „škakljivom“ jer Egipat učestvuje u ratnoj koaliciji protiv pobunjenika u Jemenu, premda navodno više ne učestvuje aktivno u borbama.

„Sa druge strane, Njemačka bi kod isporuke najmodernijih sistema naoružanja morala imati u vidu i susjedni Izrael. Nepisano je pravilo da izraelska vojno-tehnološka prednost ne smije biti ugrožena njemačkim isporukama oružja susjedima“, piše list.

Ali ne samo to, Njemačka zvanično ima politiku prema kojoj ne bi smjela izvoziti oružje državama umiješanim u konflikte gdje se krše ljudska prava, što je do sada često ignorirano, navodi DW.

Zastupnica Ljevice Dagdelen je doprinos novog kancelara Olafa Scholtza izvozu oružja u Egipat, koji je u to vrijeme bio ministar finansija i vicekancelar, nazvala „teškom hipotekom“ za novu Vladu, prenosi DW.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,