Nedjelja, 25. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Njemačka predlaže novi zakon, polovni automobili mogli bi drastično poskupjeti

Preuzmite sliku

Ako nacrt zakona postane zakon, udruženje trgovaca očekuje rast cijena polovnih automobila od 10 do 20 posto te kraj prodaje starijih polovnih vozila.

U Njemačkoj su najavljene izmjene Jamstvenog zakona koji bi se trebao uskladiti s EU Direktivom o prodaji robe.

Taj prijedlog na noge je podigao Državno udruženje neovisnih trgovaca motornim vozilima (BVfK) koje se obratilo njemačkom Saveznom vijeću kako bi pokušalo spriječiti da podrže nacrt zakona koji je predstavila vlada, piše Revija HAK. Promjene su nesrazmjerno nepovoljne i neodržive za trgovinu motornim vozilima, navodi BVfK u poruci.

U evropskoj Direktivi o prodaji robe piše: “Predmnijeva se da je svaka neusklađenost koja postane očita u roku od godinu dana od trenutka isporuke robe postojala i u trenutku isporuke robe, osim ako se dokaže suprotno ili ako ta predmnjeva nije spojiva s prirodom robe ili prirodom neusklađenosti. Ova stavka primjenjuje se i na robu s digitalnim elementima.”

Dosadašnji rok bio je šest mjeseci, a upravo produžetak i implikacije, odnosno troškovi takve odluke stvaraju problem trgovcima. S jedne strane, ta odluka pogoduje korisnicima polovnih vozila (besplatan popravak), ali dugoročno bi moglo doći do promjena koje im ne idu na ruku.

BVfK se buni i zbog drugih odredbi prijedloga zakona, ali ova je najznačajnija. Ako nacrt zakona postane zakon, udruženje trgovaca očekuje rast cijena polovnih automobila od 10 do 20 posto te kraj prodaje starijih rabljenih vozila. Sve ovo bi imalo i veliki uticaj na nas jer je Njemačka jedno od najvažnijih tržišta polovnih automobila za hrvatske kupce.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje