Srijeda, 19. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Njemačka: Praznični marketi se vraćaju dok se bolnice pripremaju za vrhunac COVID-19 na Božić

Preuzmite sliku

Tradicionalni božićni sajmovi koji su ranije otkazani radi suzbijanja pandemije koronavirusa, vraćaju se u Njemačku, javlja Anadolu Agency (AA).

Božićni marketi se obično otvaraju posljednje nedjelje novembra i ostat će otvoreni do posljednje nedjelje decembra.

Razni proizvodi kao što su suveniri, domaća hrana i piće, nakit, ukrasi, odjeća i domaći božićni ukrasi prodaju se na štandovima koji su uglavnom postavljeni na trgovima i ulicama.

Ekipa AA zabilježila je atmosferu na marketima u Berlinu i Kelnu. Božićni marketi su bili manje posjećeni nego što je bio slučaj ranijih godina, zbog pandemije koronavirusa.

Marketi puno znače i za ekonomiju zemlje.

“U 2018. godini održano je oko 3.000 marketa širom zemlje, što je privuklo ukupno 160 miliona posjetilaca. Ostvarili su ukupno oko 2,9 milijardi eura prihoda”, podaci su IFT-a.

Njemačka će vjerovatno doživjeti nagli porast broja teško oboljelih pacijenata od COVID-19 u naredne tri sedmice, upozorio je u petak ministar zdravstva Jens Spahn.

Govoreći u Berlinu, Spahn je rekao da će nedavno dogovorene mjere pokazati svoj učinak tek nakon nekoliko sedmica, dok se trend rasta broja hospitalizacija i prijema na odjele intenzivne njege i dalje nastavlja.

“Situacija u jedinicama intenzivne njege vjerovatno će dostići vrhunac oko Božića”, rekao je Spahn.

Pozvao je građane da poštuju epidemiološke mjere i mjera socijalnog distanciranja i izbjegavaju nepotreban kontakt s drugima kako bi zaustavili širenje virusa.

Mnoge bolnice trenutno rade u kriznom režimu i odložile su operacije koje nisu hitne.

U jedinicama intenzivne njege širom zemlje u petak je bilo 4.797 teško oboljelih pacijenata od koronavirusa, od kojih je 2.564 na respiratorima, prema udruženju DIVI.

Institut “Robert Koch“, državna agencija za kontrolu bolesti, potvrdila je 74.352 nove infekcije i 390 smrtnih slučajeva povezanih s koronavirusom u posljednja 24 sata.

Prema podacima instituta, skoro 925.800 osoba trenutno je bolesno od COVID-19, alarmantna brojka koja nije viđena u prethodna tri talasa pandemije.

Dr. Lothar Wieler, šef instituta, rekao je da bi stvarni broj aktivnih slučajeva mogao biti dva do tri puta veći od ove brojke, zbog neotkrivenih ili neprijavljenih slučajeva.

U Njemačkoj je posljednjih sedmica zabilježen nagli porast zaraze koronavirusom, jer ljudi provode više vremena u zatvorenom prostoru tokom hladnijih mjeseci, a značajan dio stanovništva je nevakcinisan.

Cilj njemačke vlade bio je vakcinisati najmanje 75 posto stanovništva kako bi se spriječio eksponencijalni porast novih slučajeva tokom zime.

Od četvrtka, 57,2 miliona ljudi, ili 68,8 posto stanovništva, u potpunosti je vakcinisano protiv COVID-19.

Ukupna stopa vakcinacije u Njemačkoj zaostaje za mnogim drugim članicama EU, uključujući Portugal, Španiju, Dansku i Maltu.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje