Četvrtak, 30. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Njemačka policija jurila Teslu na Autobahnu: Vozač uključio Autopilot i zaspao

Preuzmite sliku

Policijski službenici u Bavarskoj nedavno su imali muku s Teslom nakon što su ga pokušali zaustaviti u sklopu rutinske kontrole, ali se vozač nije zaustavio, uprkos tome što je policija signalizirala zaustavljanje.

Njemački vozač navodno je odlučio odspavati za upravljačem dok je putovao Autobahnom. Policija tvrdi da je vozač uključio značajku “Autopilot” svoje Tesle, zavalio se u sjedalo i zaspao dok je krstario A70 u blizini bavarskog grada Bamberga, javlja Sky News.

Saobraćajni službenici kažu da su pokušali zaustaviti vozilo radi saobraćajne provjere, ali ono se nije zaustavljalo dobrih 15 minuta. U saopćenju je bavarska policija rekla:

“Bilo je vidljivo da je vozilo držalo istu udaljenost od patrolnog automobila ispred od križanja Viereth-Trunstadt do čvorišta Bamberg-Hafen pri brzini od 110 kilometara na sat. Otkrili smo da je vozač zavaljen u sjedalu zatvorenih očiju i ruku pomaknutih s upravljača”.

“To je pojačalo sumnju da je prepustio komande Autopilotu i zaspao”. Nakon 15-ak minuta muškarac se napokon probudio i slijedio upute policije. Policija kaže da su kod 45-godišnjeg muškarca također pronašli uteg za volan – uređaj koji se koristi za oponašanje težine ruku na upravljaču. Bio je sakriven u prostoru za noge na stražnjoj strani.

Policija je saopćila da je pokrenula istragu zbog kaznenog djela ugrožavanja saobraćaja na cestama. Muškarac je bio prisiljen predati vozačku dozvolu dok se ne pojavi na sudu. Vozači ličnih automobila u Njemačkoj zakonski ne mogu koristiti značajke potpuno autonomne vožnje i moraju stalno imati kontrolu nad svojim vozilima.

U maju prošle godine njemački zakonodavci objavili su da su odobrili nova pravila za postavljanje okvira za automobile bez vozača u budućnosti, uključujući dopuštanje korištenja autonomnih autobusa, prenosi GP Maljevac.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,