Petak, 30. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Njemačka planira uložiti 78 milijardi eura za programe migracije do 2022. godine

Preuzmite sliku

Njemačka planira uložiti 78 milijardi eura za programe migracije do 2022. godine, uključujući 31 milijardu eura u borbu protiv uzroka problema koji prisiljavaju ljude da napuštaju svoje domove i kreću prema Evropi, javio je danas magazin ”Der Spiegel”.

Magazin se poziva na dokument koji je sačinilo njemačko ministarstvo finansija i koji procjenjuje savezna ulaganja od sedamdesetak milijardi eura do 2022., plus dodatnih osam milijardi eura koje je savezna vlada pristala prebaciti saveznim državama i lokalnim zajednicama da bi pokrila njihove troškove do 2021. godine.

Predviđa se da će socijalna pomoć migrantima u Njemačkoj iznositi oko 21 milijardu eura do 2022., uz još dodatnih 13 milijardi eura za kurseve učenje jezika i druge interaktivne mjere, navodi se u dokumentu.

Obrađivanje molbi za azil, registracija i smještaj izbjeglica koštali bi 5,2 milijarde eura, sudeći prema procjenama ministarstva.

Njemačka radi na integriranju više od milion migranata koji su ušli u zemlju 2015. i 2016. godine nakon ključne odluke kancelarke Angele Merkel o njihovom prihvatu koja je ugrozila njenu popularnost.

Javno nezadovoljstvo njenom odlukom pomoglo je jačanju ekstremne desnice, euroskeptične stranke Alternativa za Njemačku (AfD), koja je ušla u donji dom parlamenta na nacionalnim izborima održanim u septembru prošle godine, podsjeća Reuters. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: