Utorak, 4. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Njemačka planira kupovinu čak 35 američkih borbenih aviona F-35

Preuzmite sliku

Njemačka je načelno odlučila kupiti američki borbeni avion F-35 koji je napravio Lockheed Martin kako bi zamijenio svoj stari Tornado, saznaje se prema dva izvora iz vlade.

Izvor iz njemačke odbrane rekao je Reutersu početkom februara da Njemačka naginje kupovini F-35, ali konačna odluka nije donesena.

Tornado je jedini njemački mlaznjak koji može nositi američke nuklearne bombe, uskladištene u Njemačkoj, u slučaju sukoba. Ali zračne snage upravljaju mlaznim avionom od 1980-ih, a Berlin planira da postepeno ukine njegovo korištenje između 2025. i 2030. godine.

Nije bilo jasno koliko aviona F-35 Njemačka može pokušati da kupi.

Kupovina F-35 bit će udarac za Boeing, čiji je F-18 favorizirala bivša njemačka ministrica odbrane Annegret Kramp-Karrenbauer da zamijeni Tornado.

Odluka da se ide s američkim borbenim avionom također bi mogla uznemiriti Francusku. Pariz je oprezno pratio njemačke rasprave o tome da li da se odluči za F-18 ili F-35, zabrinut da bi to moglo potkopati razvoj zajedničkog francusko-njemačkog borbenog aviona koji bi trebao biti spreman 2040-ih. (Agencije)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje