Srijeda, 28. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Njemačka: Neredi u Berlinu, policija koristila vodeni top

Preuzmite sliku

Policija u Berlinu je u srijedu zbog nepridržavanja mjera nošenja zaštitnih maski i držanja razmaka prekinula proteste koji prate raspravu u Bundestagu o novom zakonu o mjerama u slučaju pandemije.

„Naš poziv demonstrantima da nose maske i drže razmak su ostali bez učinka tako da nam ne preostaje ništa drugo nego da prekinemo skup“, priopćila je policija u Berlinu.

Prema informacijama berlinskih vlasti, na prostoru oko Brandenburških vrata, koji se nalazi nedaleko zgrade parlamenta, okupilo se nekoliko hiljada protivnika državnih mjera protiv širenja pandemije koronavirusa.

Policija je isto tako preko Twittera objavila kako spremna stoje vozila s vodenim topovima u slučaju da se demonstranti odbiju razići, a po informaciji medija policija je u međuvremenu i upotrijebila jedan vodeni top.

 • Mediji isto tako govore i o „ekstremno agresivnom ponašanju“ dijela demonstranata među kojima je opet mnogo pripadnika ekstremno desne scene i tzv. Građana Reicha koji ne priznaju egzistenciju SR Njemačke.

  Kako bi spriječila događaje poput onih u augustu u kada su demonstranti, među kojima je i velik broj ekstremnih desničara, pokušali ući u zgradu parlamenta, policija je ogradila široki prostor oko Bundestaga i kancelarskog ureda.

  Gornji i donji dom njemačkog parlamenta danas raspravlja o reformi zakona o zaštiti od pandemije koji definira koje mjere vlada može uvesti protiv širenja zaraze. Veći dio reformi se odnosi na regulaciju rada i obrazovnog sistema tokom mjera. (Hina)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , , ,