Ponedjeljak, 24. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Njemačka: Ne može Rusija diktirati stav NATO-a

Preuzmite sliku

NATO će raspravljati o ruskim sigurnosnim prijedlozima, no neće dopustiti Moskvi da određuje vojni stav tog saveza, rekla je njemačka ministrica obrane Christine Lambrecht u nedjelju, tokom posjeta vojnicima iz njene zemlje u Litvi.

Moskva je u petak objavila niz zahtjeva Zapadu koji uključuju povlačenje NATO-ovih bataljuna iz Poljske, Estonije, Latvije i Litve.

Rusija želi i pravno obvezujuću garanciju da će NATO odustati od vojne aktivnosti na istoku Ukrajine te da Moskva dobije pravo veta na eventualno ukrajinsko članstvo u sjevernoatlantskom savezu, što je Zapad već odbacio.

“Moramo riješiti trenutne tenzije na diplomatskom nivou, ali i uspostaviti kredibilan sistem odvraćanja”, rekla je Lambrecht, nova njemačka ministrica obrane iz redova socijaldemokrata (SPD), tokom prve posjete njemačkim trupama u inostranstvu.

Njemački vojnici u Litvi su od ruske aneksije Krima 2014. godine.

“Raspravit ćemo o ruskim prijedlozima. No ne može Rusija biti ta koja NATO partnerima diktira njihov stav, a to je nešto što ćemo jasno dati do znanja u razgovorima” koji se iduće sedmice održavaju u Bruxellesu.

Zapad je Rusiji zaprijetio strogim ekonomskim sankcijama ako eskalira svoju vojnu prisutnost na granici s Ukrajinom. Moskva kaže kako samo odgovara na prijetnje svojoj sigurnosti zbog ukrajinskog gomilanja vojske i sve bližih odnosa s NATO savezom.

Litvanski ministar obrane Arvidas Anusauskas optužio je Rusiju da želi stvoriti jaz između članica sjevernoatlantskog saveza te da se ne smije dopustiti da Moskva podijeli Evropu u zone uticaja.

“Moramo podržati Ukrajinu svim sredstvima”, rekao je ministar, što uključuje i opremanje oružjem. (Hina)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,