Srijeda, 8. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Njemačka ne isključuje zatvaranje granica s Francuskom zbog covida

Preuzmite sliku

Njemačka u ponedjeljak nije željela isključiti proširenje kontrola na granicu s Francuskom jer su se nove varijante koronavirusa počele brzo širiti u istočnoj regiji Moselle, nakon što je Pariz pozvao da se ne zatvara granice.

Na pitanje u vezi situacije u Francuskoj, glasnogovornik kancelarke Angele Merkel Steffen Seibert rekao je da Berlin „nastavlja pratiti situaciju i da kontinuirano preispituje svoje mjere za suzbijanje pandemije”.

Dodao je da zatvaranja granica „nisu normalna” i da su „krajnja nužda”, ali i istaknuo da se Njemačka nalazi u „situaciji u kojoj mora učiniti sve kako bi spriječila da se agresivnije mutacije virusa brzo prošire u zemlji kao što su se proširile drugdje”.

‘Ne želimo da Njemačka posve zatvori granice’

Francuski ministar za evropske poslove Clement Beaune pozvao je nešto ranije Njemačku da ne zatvara granice s Francuskom.

„Ne želimo da Njemačka posve zatvori granice”, rekao je Beaune nakon što je Berlin tokom vikenda odlučio uvesti stroge kontrole na granicama s Austrijom i Češkom.

Dodao je da zatvaranja granica treba uvesti u koordinaciji s Francuskom i da ona moraju uključivati „dalekosežna izuzeća koliko je to moguće” kako bi se zaštitilo prekogranične radnike.

 • Njemačka je u nedjelju djelomično zatvorila granice s Češkom i austrijskim Tirolom zbog brzog širenja novih varijanti koronavirusa, usprkos osudama Europske unije.

  Po novim pravilima, samo Nijemci i državljani s legalnim boravkom u zemlji smiju prijeći granicu. Iznimke vrijede za esencijalne radnike u zdravstvu i prometu, kao i za hitne humanitarne razloge.

  Svi moraju imati negativni test na koronavirus.

  Granične kontrole prouzročile su u ponedjeljak ujutro kilometarske kolone na graničnim prijelazima s Češkom. Neki vozači morali su čekati satima. Zastoja prema Tirolu nije bilo.

  Austrijsko ministarstvo vanjskih poslova u Beču pozvalo je zbog toga u nedjelju na razgovor njemačkog veleposlanika.

  Glasnogovornik njemačkog ministarstva unutarnjih poslova odbacio je u ponedjeljak kritike iz EU-a, poručivši da njemačka politika kombinira „evropsko razmišljanje s lokalnim potrebama”. (N1)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,