Petak, 30. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Njemačka najavljuje blaže mjere za vakcinisanje, iz Instituta poručili: “Oni ne prenose zarazu…”

Preuzmite sliku

Njemački epidemiološki institut Robert Koch objavio je kako kod vakcinisanih protiv korona virusa nema nekog rizika od prijenosa zaraze nakon čega je njemački ministar zdravstva u nedjelju najavio ublažene mjere za vakcinisanje.

“Ko je u potpunosti vakcinisan njega se u budućnosti mora tretirati kao i osobe sa svježim negativnim testom na koronavirus”, rekao je ministar zdravstva Jens Spahn u razgovoru za nedjeljno izdanje dnevnika Bild.

Spahn se pritom poziva na izvještaj državnog epidemiološkog instituta Robert Koch iz kojeg proizlazi da je kod osoba koje su u potpunosti cijepljene mogućnost prenošenja koronavirusa manja nego kod osoba koje su testirane negativno.

“Prema najnovijim spoznajama rizik prijenosa koronavirusa kod osoba koje su vakcinisane, najkasnije 15. dana nakon primanja i druge doze cjepiva, manja je nego kod osoba s negativnim testom na koronavirus“, proizlazi iz izvještaja instituta Robert Koch.

Vakcinisani bi trebali biti oslobođeni testiranja

Prema mišljenju istog instituta, osobe koje su primile i drugu dozu cjepiva, trebale bi biti oslobođene obaveznih testova i karantina.

Ministar zdravlja je rekao kako je izvještaj Robert Koch instituta poslano saveznim pokrajinama u subotu te kako bi se što prije trebalo vakcinisane osloboditi obaveze testiranja i samoizolacije.

Vakcinisani bi tako mogli imati pristup uslugama poput frizera ili ulaska u trgovine ili muzeje gdje se zahtijeva aktualni negativni test.

“Mi bismo u sljedećim sedmicama u razgovoru s pokrajinskim vlastima trebali nove mjere provesti u djelo”, rekao je Spahn.

Prema izvještaju Instituta Robert Koch sedmodnevna incidencija na razini zemlje je u laganom padu ali je još uvijek sa 127 iznad granice od 100 ispod koje su, prema dogovoru saveznih i pokrajinskih vlasti, moguća popuštanja mjera zatvaranja. (Index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje