Petak, 2. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Njemačka nadzire situaciju s pandemijom nakon ublažavanja ograničenja

Preuzmite sliku

Njemački ministar zdravstva rekao je da će vlasti nadgledati promjene vezane za pandemiju koronavirusa jer počinju polako ublažavati neka ograničenja širom zemlje.

Njemačka je počela dozvoljavati manjim radnjama da se ponovo otvore u ponedjeljak, nakon višesedmičnog zastoja poslovnih aktivnosti. I dalje su na snazi stroga pravila socijalnog distanciranja.

Ministar zdravstva Jens Spahn kaže da će stručnjaci procijeniti posljedice labavijih ograničenja. Trenutna faza traje do 3. maja, a stručnjaci će ponovno revidirati situaciju 30. aprila.

Njemačka također preporučuje ljudima da nose maske za lice u javnom prijevozu i kupovini, a mjere socijalnog distanciranja i dalje ostaju na snazi, javio je Reuters.

Spahn je pohvalio zdravstvene radnike u zemlji za njihov rad i narod jer su poštovali ograničenja. Smanjenje ovih mjera sada je moguće jer je Njemačka uspjela uspješno usporiti širenje virusa i zbog liječenja zaraženih.

Njemačke škole su zatvorene od sredine marta i vlada se nada da će ih moći ponovo postepeno otvarati sljedećeg mjeseca, a najstariji učenici će se prvo vratiti za klupe.

Njemačka ima više od 145.000 zaraženih i preko 4.600 smrtnih slučajeva.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,