Srijeda, 4. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Njemačka: Mladi bračni par do 30-te godine želi imati milion eura, već su uštedjeli 100.000 eura

Preuzmite sliku

Mladi par iz Njemačke svakog mjeseca ulaže 1.500 eura u ETF-ove (“Exchange Traded Fund” je engleski naziv za fond kojim se trguje na burzi). Za razliku od trgovanja dionicama ili drugim financijskim imovinama – ETF može obuhvaćati velik broj tržišta i financijskih instrumenata.

Sa 30 godina žele biti milioneri.

Dominik i Jessica Fuchs imaju 24 i 22 godine, zajedno su sedam godina a u braku su nekoliko sedmica. Dok drugi u njihovoj dobi još uvijek studiraju, odlaze na zabave i zarađuju prvu plaću, dvoje Nijemaca slijede potpuno različite ciljeve. Zajedno su uštedjeli gotovo 100.000 eura. U dobi od 30 godina žele stvoriti prvi milion, prenosi “Businessinsider.de

Uobičajeni poslovi

Niti jedno od njih dvoje nije iz bogate porodice, a imaju i obične poslove. Dominik radi kao savjetnik za usluge u autosalonu, Jessica je medicinska sestra. Zajedno, par mjesečno zarađuje 5.200 eura neto (napomena: isplata 13. i 14. plaće nije propisana zakonom u Njemačkoj i nije uobičajena u nekim industrijama). Da bi postigli svoj cilj, svaki mjesec ulažu 1.500 eura u tri različita ETF-a, a na tekući račun stavljaju još 1.200 eura.

Njih dvoje vole svoje poslove. Kao medicinska sestra, Jessica trenutačno provodi daljnju obuku u intenzivnoj njezi i anesteziji. Definitivno ne želi odustati od svog posla, čak iako bi u dogledno vrijeme mogla dati otkaz zbog visokih ulaganja i ušteđevine.

Dominik (24) počeo se školovati za automehaničarskog tehničara, a trenutnačno radi kao savjetnik za usluge u autosalonu. To je klasičan posao s punim radnim vremenom od 9 do 18 sati. I on bi želio nastaviti raditi i stvarati karijeru. “U svom poslu ja sam, da tako kažem, komunikacija između kupca i našeg salona”, objašnjava u intervjuu za “Business Insider”.

Njih su dvoje počeli štedjeti prije tri godine. Dominik je tražio posao s većom plaćom i počeo se baviti temom ulaganja. Nakon toga Jessica i Dominik prvo su uložili 2.000 eura u tri različita ETF-a i svaki mjesec uložili još 1.500 eura u taj portfelj.

“Ne trošimo novac na pušenje ili zabave”

“Ovom strategijom i visokom stopom štednje uspjeli smo povećati vrijednost našeg kapitala na preko 70.000 eura. Ta ulaganja bila su moguća samo zato što smo u to vrijeme još živjeli zajedno i nismo imali puno troškova” objašnjava Dominik.

Štednja para nije bila teška u svakodnevnom životu. “Ne trošimo novac na cigarete, zabave ili slično. Naše aktivnosti u slobodno vrijeme obično su ograničene na stvari koje koštaju malo novca. Ne zato što smo opsjednuti štednjom novca, već zato što jednostavno to ne trebamo da bi bili sretni, “kaže Dominik.

Uz mjesečno ulaganje od 1.500 eura, par također stavlja još 1.200 eura na zasebni tekući račun svakog mjeseca. “Taj novac koristimo za spontana ulaganja ili za veće privatne troškove poput odmora ili novog automobila”, objašnjava Jessica. Iznosi na računu korišteni su, na primjer, za preseljenje u trosobni stan u Kehlu (Baden-Württemberg) ili za vjenčanje.

1.460 eura za fiksne troškove, 465 eura za slobodno vrijeme

Osim toga, mladi je par prošlog ljeta osnovao vlastitu kompaniju pod nazivom “richfox consulting”. Pritom objašnjavaju klijentima kako i oni mogu uštedjeti toliko novca. Njih dvoje ulažu još 500 eura mjesečno za svoju kompaniju.

“Tokom naših konzultacija primjećujemo nešto zajedničko kod većine njih. Ljudi jednostavno ne znaju što se događa s njihovim novcem”, objašnjava Jessica. Prema njihovom mišljenju, to je “najveća pogreška u štednji”.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,