Nedjelja, 5. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Njemačka ministrica odbrane dala ostavku zbog rata u Ukrajini

Preuzmite sliku

Njemačka ministrica odbrane Christine Lambrecht dala je ostavku nakon niza kritika koje su stigle na račun njemačkog odgovora na rusko-ukrajinski rat.

Prema agenciji DPA, ministrica je u izjavi rekla da je zatražila od kancelara Olafa Scholza (SPD) da je razriješi s ove dužnosti. Stranačka veteranka Lambrecht nije se snašla na ovoj poziciji, te su mediji mjesecima najavljivali njenu ostavku. Iza sebe je ostavila niz gafova, od kojih je zadnji njena sporna novogodišnja čestitka.

U njoj je rekla da je zbog sukoba u Ukrajini imala “puno posebnih iskustava” i da joj je rat pružio priliku za “mnoge susrete s velikim i zanimljivim ljudima”. Njemački dnevni list Tagesspiegel napisao je oštar komentar s naslovom “Lambrecht više ne može biti ministrica” u kojem je navedeno da je tokom svog obraćanja političarka prikazala rat kao “uzbudljivo profesionalno iskustvo”.

Na njen govor se osvrnuo i Bild te napisao da je njena poruka posramila Njemačku. Spiegel je naveo kako je ovo obraćanje, ako se gleda kontekst rata u Ukrajini, bilo “neprikladno i neugodno”.

Što je napisala Lambrecht?

Lambrecht je ovako objasnila svoj odlazak: “Mjeseci medijske fokusiranosti na moju osobu teško dopuštaju činjenično izvješćivanje i raspravu o vojnicima, Bundeswehru i odlukama sigurnosne politike u interesu građana Njemačke.”

U saopćenju koje Lambrecht potpisuje stoji i da u prvom planu mora biti vrijedan rad vojnih osoba i vojnika te brojni motivirani ljudi u poslovnom području. “Stoga sam odlučio staviti svoje mjesto na raspolaganje”, zaključila je njemačka ministrica odbrane.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje