Utorak, 22. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Njemačka: Ministar finansija u Hessenu počinio samoubistvo, premijer kaže da je zbog korona virusa

Preuzmite sliku

Ministar finansija Hessena Thomas Schaefer počinio je samoubistvo, a premijer te njemačke savezne zemlje pretpostavlja da su razlog finansijske teškoće izazvane pandemijom koronavirusa.

“Polazimo od toga da je Schaefer bio jako zabrinut hoće li uspjeti ispuniti golema očekivanja građana u vezi ispunjenja obveza finansijske pomoći” zbog korona-krize, rekao je premijer savezne zemlje Hessen Volker Bouffier.

U obraćanju javnosti rekao je da je Schaefer “bio očajan” zbog finansjske krize izazvane pandemijom koronavirusa, prenosi Hina.

“On je do posljednjeg trenutka danonoćno radio na tome da ovu krizu finansijski i organizacijski stavi pod kontrolu. Moram poći od toga da su ga te brige shrvale”, rekao je Bouffier.

Thomas Schaefer (Kršćansko-demokratska unija, CDU) pronađen je mrtav u noći na nedjelju na željezničkoj pruzi u blizini Frankfurta. Policija zasad istragu vodi kao samoubistvo, a dnevnik Frankfurter Allgemeine Zeitung javlja da je Schaefer ostavio i oproštajno pismo.

Pedesetčetverogodišnji Schaefer, oženjen i otac dvoje djece, smatran je potencijalnim nasljednikom Bouffiera na čelu CDU-a za saveznu pokrajinu Hessen.

Šok smrću hesenskog ministra finansija izrazila je i predsjednica CDU-a Annegret Kramp-Karrenbauer.

“Vijest o smrti Thomasa Schaefer nas je sve nas u CDU šokirala. Ja sam bez riječi”, rekla je Kramp-Karrenbauer. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje