Četvrtak, 12. Decembra 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Njemačka kancelarka Angela Merkel jela u restoranu Mirsada Puzića iz Živinica (FOTO)

Mirsad Puzić rođen je u Živinicama, 15. juna 1965. godine. Nakon završetka Osnovne škole “Vladimir Nazor”, u rodnom gradu, u Tuzli pohađa Turističku školu, a onda odlazi u Hrvatsku i u Opatiji završava višu ugostiteljsku školu.

Godine 1991. put ga odvodi u Njemačku, u Saarbrücken, glavni grad njemačke savezne pokrajine Saarland. U ovom univerzitetskom gradu i pokrajini, slične historije zemlji u kojoj je rođen, oko kojih su se otimali mnogi, a najviše Njemačka i Francuska, Puzić je strpljivo gradio – i izgradio uspješnu poslovnu karijeru.

 • Devet godina imao je restoran Bastei, a od 2009. godine, u najljepšem dijelu Saarbrücken drži restoran “Die Kartoffel”. Gosti Puzića u ovom restoranu bili su skoro svi visoki zvaničnici iz javnog života Saarlanda i Njemačke. Od onih iz oblasti kulture i sporta, do poznatih političara. Neki od njih su: Angela Merkel, Heiko Maas, Anegret Karenbauer, Uwe Seler, svi lokalni političari i sportisti, privrednici, predstavnici pozorišta, Univerziteta i Crkve.

  Poslovnim idejama i marljivim radom Mirsad Puzić je ušao u “prvu ligu” svoga zanimanja i sebi i svojima obezbijedio lijep i pristojan život. Iako je cijenjen i uspješan u svijetu u koji je otišao kao dvadesetjednogodišnji mladić, Mirsad Puzić nikada nije zaboravio ko je i odakle je.

 • Uvijek s ponosom ističe da je Bosanac, a svoj rodni grad nikada nije zaboravio. Prije nekoliko godina ispunio je i jednu svoju davnašnju želju. Rodnu kuću u Baricama, zajedno sa članovima svoje porodice, braćom i sestrama, restaurirao je i pretvorio u pravi bosanski dragulj koji će, sigurni smo, doprinijeti turizmu, ne samo Živinica nego i Tuzlanskog kantona.

  – Sretan sam što je prošle godine u toj kući održana likovna kolonija i niz drugih kulturnih dešavanja. Ljudi vole ambijent stare bosanske kuće i interesuju se za razna dešavanja. Prijatelji stranci koji su je vidjeli, oduševljeni su njenim ambijentom. U kući je stalna postavka narodnih nošnji BiH koje radi sestra Ajša. U oktobru je planirana likovna kolonija međunarodnog karaktera – kaže Mirsad Puzić.

 • Puzić posljednjih godina radi i na privrednom uvezivanju pokrajine Saarland i Bosne i Hercegovine. Jedan je od osnivača SHS – Foundation Saarland – Tuzla.

  – “SHS – Foundation” je nevladina organizacija koju je pokrenuo gospodin Michael Hartz i zastupljena je u 150 država svijeta. Fondacija radi na interkulturalnom povezivanju Saarlanda i drugih zemalja, posebno u oblasti privrede, sporta, obrazovanja, turizma, razmjene studenata i svemu drugom što treba svaka država, pa i naša. Zajedno sa prijateljima, Michaelom Hartzom, Adijem Čauševićem, Esadom Puzićem i predstavnicima IHK i HWK, mi smo ovu fondaciju vezali i za BiH, za Tuzlanski kanton. Tim povodom već sam nekoliko puta boravio u BiH. Imamo puno ideja i planova i brzo ćemo početi s njihovom realizacijom. Mišljenja sam da veće, bolje i konkretnije uvezivanje Bosne i Hercegovine i Njemačke može mnogo pomoći našoj domovini. Njemačka je prijatelj BiH, Njemačka je jedna od najrazvijenijih i najutjecajnijih zemalja svijeta. U ovoj zemlji živi veliki broj naših građana od kojih je mnogo njih uspješno, u raznim oblastima. Svi mi, posebno uspješni, mogli bi i trebali pomoći u tom uvezivanju. Naravno, i odgovorni u našoj domovini trebali bi iskazati veći interes i uspostaviti ozbiljniji, pošteniji odnos prema nama koji živimo u dijaspori i želimo pomoći svojoj domovini – kaže Mirsad Puzić. (Moja BiH)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje