Četvrtak, 26. Maja 2022.
Tuzlanski.ba logo

Njemačka i Velika Britanija izdaju Ukrajinu?

Preuzmite sliku

Neke od najjačih članica NATO-a, Njemačka i Velika Britanija, izazvale su posljednjih dana razočaranje kod Ukrajinaca u jeku krize između Zapada i Moskve.

Prema njihovim posljednjim potezima stiče se dojam kao da se povlače pred moćnom Rusijom i okreću leđa Kijevu. Ali tako ne misli državni sekretar SAD-a Antony Blinken.

Neke od najjačih članica NATO-a, Njemačka i Velika Britanija, izazvale su posljednjih dana razočaranje kod Ukrajinaca u jeku krize između Zapada i Moskve.

Više od 100.000 ruskih vojnika nalazi se na granici sa Ukrajinom, a NATO smatra kako je realna opasnost od invazije na Kijev. Amerikanci su već poslali vojnu pomoć Ukrajini u vrijednosti 200 miliona dolara, slično su uradile i baltičke zemlje, ali ne i one od kojih se najviše očekuje.

Njemačka je odbila da pošalje oružje Kijevu pravdajući to kako takav potez neće doprinijeti smirivanju tenzija sa Rusijom. Velika Britanija je otišla korak dalje i kazala da vjerovatno, u slučaju napada Moskve, neće vojno intervenisati u Ukrajini.

Sve ovo izazvalo je zgražanje kod Ukrajinaca koji su zbog želje da postanu članica NATO-a, između ostalog, došli do tačke usijanja u odnosima sa Rusijom. Čak je i američki državni sekretar Antony Blinken “povukao ručnu” kazavši da SAD ne žele u ovom trenutku, zbog stabilizacije stanja, uvoditi sankcije Rusiji. Ali je dodao da će Amerika odlučna reagovati ako ijedan ruski vojnik pređe ukrajinsku granicu.

Državni sekretar je danas također branio saveznika Njemačku od optužbi da se “povlači pred Moskvom”.

“Mogu vam reći da Nijemci u potpunosti dijele našu zabrinutost i da su riješeni i odlučni da odgovore brzo, efikasno i predstavljajući ujedinjen front”, rekao je Blinken.

On je podsjetio da se u četvrtak sastao sa njemačkim kancelarom Olafom Scholzom.

“Nemam nikakve sumnje po tom pitanju. Potpuno sam uvjeren na osnovu brojnih konsultacija koje sam imao sa našim evropskim saveznicima i partnerima da će odmah biti odmjeren i jedinstven odgovor, ako Rusija napadne Ukrajinu”, zaključio je Blinken u izjavi za televiziju CBS. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje