Ponedjeljak, 27. Marta 2023.
Tuzlanski.ba logo

Njemačka i Italija među zemljama koje su zatvorile konzulate u Istanbulu

Preuzmite sliku

Njemačka i Italija pridružile su se rastućoj listi zapadnih zemalja čiji su konzulati u Istanbulu privremeno zatvoreni iz sigurnosnih razloga, jer je Turska u stanju pripravnosti zbog moguće odmazde za incidente sa spaljivanjem Kur'ana u nekoliko evropskih zemalja.

Njemačka ambasada u turskoj prijestolnici Ankari objavila je na društvenim mrežama da je konzulat u Istanbulu zatvoren u srijedu iz sigurnosnih razloga. U međuvremenu, generalni konzulat Italije u Istanbulu objavio je saopćenje na svojoj web stranici u kome se navodi da će konzulat biti zatvoren u četvrtak.

Prva koja je zatvorila svoj konzulat u Istanbulu je Nizozemska, koja je to poduzela u ponedjeljak.

“Nedavne demonstracije u Švedskoj, Danskoj i Nizozemskoj, gdje je spaljen, odnosno pocijepan Kur'an, mogu izazvati antizapadna osjećanja i dovesti do demonstracija i protesta”, navodi nizozemsko ministarstvo vanjskih poslova u turističkom savjetniku za Tursku u ponedjeljak.

“Također postoji povećana prijetnja od napada na zapadne mete, diplomatska predstavništva i bogomolje, posebno u Istanbulu”, upozorava se.

Britanija je u utorak izdala sličan savjet za putovanja, upozoravajući na “pojačanu prijetnju terorističkih napada na crkve, sinagoge, ambasade, konzulate i druga mjesta koja posjećuju zapadnjaci u Istanbulu”.

Iz predostrožnosti, britanski generalni konzulat u Istanbulu od utorka je zatvoren za javnost.

Francuska i Sjedinjene Američke Države također su izdale upozorenja za putovanja za Tursku nakon incidenata sa spaljivanjem Kur'ana.

U ponedjeljak je tursko ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo da je podiglo svoje sigurnosne mjere na najviši nivo protiv moguće odmazde ISIS-a i Al-Kaide.

“Procjene su izvršene protiv svih mogućih provokacija, a naše sigurnosne mjere su maksimizirane nakon zlokobnih akcija protiv naše svete knjige, Kur'ana, u Švedskoj, Nizozemskoj i Danskoj”, navodi se u saopćenju ministarstva, prenosi Xinhua.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,