Nedjelja, 23. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Njemačka i Francuska: Petero mrtvih u najvećim poplavama u posljednjih 100 godina (FOTO)

Preuzmite sliku

Najmanje pet osoba je izgubilo život u poplavama koje su proteklih dana pogodile jugozapad Njemačke i centralnu Francusku, prenosi Anadolu Agency (AA).

Zvničnici Njemačke tvrde kako je riječ o najvećim poplavama koje su tu zemlju pogodile u posljednjih stotinu godina. Još uvijek nema službene potvrde o tome na koliko je procijenjena šteta koju su vodene bujice izazvale.

Stambeni i poslovni objekti pretrpjeli su velika oštećenja dok stanovništvu prijete klizišta. Vojska je angažovala helikoptere kojim prevozi stanovnike u prihvatne centre.

Najugroženije područje u južnoj Njemačkoj je Rottal Inn u jugoistočnom dijelu Bavarske, gdje je uspostavljen takozvani “centar za katastrofu” gdje se zbrinjava stanovništvo. Potvrđena je smrt četiri osobe.

Više od 8.000 akcija spašavanja u noći sa srijede na četvrtak izvršeno je u Francuskoj, u blizini Pariza, potvrdio je ministar unutrašnjih poslova Bernard Cazeneuve. U poplavama je poginula jedna osoba, 86-godišnja starica čije tijelo je pronađeno u njenoj poplavljenoj kući u Souppes-sur-Loingu.

Rijeke su se izlile iz svojih korita i u Loiretu gdje je u protekla tri dana palo kiše koliko obično padne za šest sedmica, tvrde meteorolozi. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,