Četvrtak, 5. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Njemačka će naredne sedmice primiti 50 maloljetnih izbjeglica iz Grčke

Preuzmite sliku

Njemačka će naredne sedmice primiti 50 maloljetnih izbjeglica koji žive u kampovima na grčkim otocima, a kojima je potrebna zaštita, javlja Anadolu Agency (AA).

Portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Njemačke Steve Alter je na konferenciji za medije u Berlinu kazao da je Vlada donijela odluku da u prvoj etapi Njemačka prihvati 50 maloljetnih izbjeglica iz Grčke.

Podsjetio je da su se prethodno stranke koalicije složile da Njemačka treba primiti 50 djece mlađe od 14 godina, dodajući da će grupa maloljetnih izbjeglica stići naredne sedmice.

Istakao je da će prvo biti u karanteni u Donjoj Saksoniji u periodu od 14 dana, a nakon toga će biti raspoređeni po pokrajinama.

Naglašavajući da se o toj odluci mjesecima raspravljalo, Alter je kazao da se neke zemlje u Evropskoj uniji (EU) obavezale da će prihvatiti između 1.000 i 1.500 maloljetnih izbjeglica iz Grčke, dodajući da će Njemačka u tom kontekstu dovesti od 300 do 500 maloljetnika.

Ministar vanjskih poslova Njemačke Heiko Maas je izjavio da mnoge zemlje EU-a nisu prihvatile maloljetne izbjeglice koji trebaju zaštitu, iako su obećale.

“Mi i Luksemburg smo u ovom momentu spremni da ih primimo”, rekao je Maas, izrazivši nadu da će im se uskoro pridružiti i druge zemlje.

Luksemburg će iz kampova u Grčkoj prihvatiti 12 maloljetnih izbjeglica. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,