Ponedjeljak, 14. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Njemačka: Armin Laschet izabran za vođu stranke Angele Merkel

Preuzmite sliku

Stranka desnog centra kancelarke Angele Merkel Kršćansko-demokratska unija (CDU) izabrala je Armina Lascheta, pragmatičnog premijera najmnogoljudnije njemačke države Sjeverne Rajne-Vestfalije, za svog novog lidera – šaljući signal kontinuiteta mjesecima prije izbora na kojima će glasači odlučiti ko će postati novi kancelar, prenosi Anadolu Agency (AA).

Laschet je pobijedio Friedricha Merza, konzervativnog i nekadašnjeg suparnika Angele Merkel, na digitalnoj konvenciji CDU-a. Laschet je osvojio 521 glas protiv Merzovih 466, a treći kandidat, zastupnik CDU-a, Norbert Roettgen, eliminisan je u prvom krugu glasanja.

Glasanje u subotu nije konačna odluka o tome ko će biti kandidat desnog centra za kancelara na njemačkim izborima 26. septembra, ali Laschet će ili biti kandidat ili će imati značajnu ulogu u odluci ko će se kandidovati.

Tokom digitalnog kongresa CDU-a, 1.001 delegat iz regionalnih i lokalnih odbora glasao je putem interneta za odabir novog lidera stranke.

Kao mjeru predostrožnosti protiv manipulacija hakera ili obavještajnih organizacija, delegati će svoje glasačke listiće poslati i putem pošte, pa će konačni i službeni rezultati izbora biće objavljeni do 22. januara.

Angela Merkel, koja je kancelarka od 2005, najavila je krajem 2018. da neće tražiti peti mandat, a povukla se i sa čela CDU-a.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje